Prapor Axisu momentálně nese Tereza Horáková, která se prosadila na mistrovství republiky zejména ve své oblíbené dlouhé polohovce.

ZLATÉ STŘÍBRO

Na vrcholnou republikovou akci ve velmi rychlém desetidráhovém bazénu v plzeňských Slovanech se kvalifikovalo hned sedmnáct jihlavských plavců. O úspěchy se pak staraly povětšinou ženy. Tou nejzářivější hvězdou pak byla Tereza Horáková.

„Ve skvěle obsazeném závodě na polohové čtyřstovce podlehla pouze olympioničce z brazilského Ria de Janeiro a nejlepší české plavkyni loňského roku Barboře Závadové. K medaili přidala i dvě nepopulární čtvrtá místa na tratích dvoustovce prsa a polohový závod," uvádí jihlavský trenér Petr Ryška.

Ten se pak uznale zmínil i o zkušené veteránce Aleně Nývltové, která dokázala ve znakařském sprintu dohmátnout na výborném pátém místě.

Mezi dorostenkami získala i přes zdravotní problémy tři medaile Tereza Duchoslavová, zlato jí však tentokrát minulo. Byla stříbrná na 100 m volný způsob a třetí na tratích 200 m volný způsob a 50 m znak. „Velmi smolný závod naopak prožil Jakub Jirka, který na dvoustovce motýlek zůstal pouhou jednu setinu sekundy od medaile na nepopulárním čtvrtém místě," posteskl si Ryška.

PATŘÍ MEZI ELITU

Předseda svazu a jihlavský trenér pak ocenil i další finálové účasti. Mezi nejlepší osmičku se v západních Čechách dostali: Daniel Šubert, Jaroslav Netolický, Adam Sauber, Ondřej Vytlačil, Kateřina Prosecká, Vendula Dubová, Anna Daňková a Adéla Štěpánková.
„Zimní republikový šampionát v Plzni měl skvělou atmosféru i výbornou sportovní úroveň, proto mě těší, že se tam neztratili ani naši plavci. Potvrdili jsme tak na letošních posledních závodech širokou základnu i naši vysokou úroveň," těšilo Ryšku.