„Během přesunu z ostrova do Mendozy jsem přišel o mobil Samsung S9+. A s ním o fotky z Rapa Nui, maily, kontakty, letenky, pojistky…,“ posteskl si Jaroš na svém facebookovém profilu.

V Argentině ho zaskočil i systém místních bankomatů. „Z automatu tady dostanete jen dost omezený obnos za den. Několik dnů, několik karet a mohli jsme zaplatit permit a servis pod kopec,“ dodává s úsměvem.
Na Štědrý den pak vyrazil do základního tábora, kam dorazil na Boží hod. „Základního tábor je na místě zvaném Plaza de Mulas ve výšce 4 200 metrů, odkud podnikáme klimatizační výstupy, a následně vyrazíme do prvního výškového tábora,“ popisuje Jaroš.

Novoměstský horolezec si pochvaluje, že si mohl prohlédnout Aconcaguu, což se kvůli povětrnostním podmínkám moc často nepoštěstí. Ostatně právě počasí mu dělá momentálně největší vrásky. „Kvůli velkému větru nemůžeme myslet na vrchol dřív než začátkem ledna.

Další program

To by však ještě neměl být konec expedice. „Pokud se podaří výstup, máme v plánu za odměnu jeden z nejdelších raftů v Jižní Americe o délce pětasedmdesát kilometrů,“ prozrazuje další program výpravy.

To však nebude všechno. „Potom bude následovat přesun do Chile a v oblasti pouště Atacama výstup na sopku Ojos del Salado, což je s 6 893 metry druhý nejvyšší vrchol západní polokoule, nejvyšší hora Chile a zároveň nejvyšší aktivní vulkán na Zemi. Takže nudit se nebudeme,“ tvrdí z jihoamerického kontinentu Jaroš.

Vrchol Dědkovské hory.
Přelom roku lze oslavit třeba nočním pochodem na Dědkovskou horu