Samotné klání přitom v plzeňském kongresovém centru Parkhotelu nezačal David Lupač podle představ. První pokus v dřepu a základních 405 kg nezapsal. „Byla nasazená přísná laťka pro všechny. Uznali asi jen tři z patnácti,“ nastiňuje kostrbatý začátek Lupač, který ale zachoval klidnou hlavu, podruhé 405 kg zvedl, a posléze ještě přidal o dvacet kilogramů navíc. „Druhý pokus už byl v pohodě, nerozhodilo mě to, a třetí byl také dobrý,“ doplňuje jihlavský borec, který předvedl třetí nejlepší výkon v dřepu. Ukrajinec Svistunov a Američan Cappellino zvedli o 7,5 kg více.

BENČPRES VYŠEL

Benčpres se Lupačovi povedl. „Já jsem si dal 325 kg základ. To bylo zvládnuté. Druhý jsem šel 335 kg, tím jsem si vyrovnal osobní rekord,“ popisuje Lupač, který si věřil a třetím pokusem své maximum vylepšil na 340 kg! „Zkusil jsem to, a vyšlo to. Na kraji jsem to vytlačoval těžce, ale povedlo se. Bylo to trochu nad plán a samozřejmě každý nový osobní rekord je vždycky fajn,“ těšilo českého reprezentanta.

Ten po dvou disciplínách ztrácel na vedoucího Svistunova 17,5 kg. Zbytek startovního pole s těmito dvěma krok neudržel. A tak se mělo rozhodnout mezi nimi, protože v mrtvém tahu měl Lupač nahlášený základní pokus o 15 kg větší než Ukrajinec, takže rozdíl byl najednou minimální! „Ztrácel jsem vlastně jen 2,5 kg, byl to boj do posledního pokusu,“ přibližuje David Lupač, který díky vyšším vahám měl výhodu toho, že závodil až po Svistunovovi.

ZLATÝ KONEC

Ukrajinec ovšem nezaváhal v prvním, druhém, ani třetím pokusu, po kterém měl na svém kontě dohromady 1 127,5 kg. Lupač reagoval dvěma úspěšnými tahy a před třetím měl jasno. Musí si vylepšit svůj osobní rekord o 7,5 kg na 362,5 kg. Jen pak vyrovná Ukrajincův výkon a díky lehčí tělesné hmotnosti před závody dokoná zlaté dílo!

A to byl motor, který Davida Lupače hnal směrem k vrcholu. Nesmírně těžkou činku zvedl podle pravidel, klesl k ní, políbil závaží a na kolenou mohl slavit historicky první titul mistra světa pro české barvy! „Nervy to byly, ale já to hodně chtěl. I kdybych to nezvedl, tak bych byl spokojený, druhé místo by bylo super. Ale zvládl jsem to. Je to výborné a bomba, něco neuvěřitelného,“ komentoval nadšeně nový šampion. „Jsem rád, že jsem první Čech, který vyhrál mistrovství světa v mužích, to je velký výsledek a strašně si toho vážím,“ uzavírá David Lupač.

Kategorie mužů nad 120 kg: 1. DAVID LUPAČ (Česká republika) 1 127,5 kg (dřep 425 kg, benčpres 340 kg, mrtvý tah 362,5 kg), 2. Volodymyr Svistunov (Ukrajina) 1 127,5 kg (432,5 kg, 350 kg, 345 kg), 3. Julian J.K. Johanson (Island) 1 060 kg (390 kg, 300 kg, 370 kg).