Judista Lukáš Krpálek se po pětiměsíční pauze způsobené zraněním kotníku vrátil na tatami. Na Grand Slamu v Tokiu skončil ve velké konkurenci druhý, ale širší odborná veřejnost má jasno: Měl vyhrát.

„I tak je to velký úspěch, mrzí mě ale, že jsem nevyhrál,“ uvedl jihlavský rodák v rozhovoru pro českou televizi.

Představte si, že sledujete nervydrásající prodloužení hokejové utkání play-off. Rozhodčí bývají k zákrokům shovívavější, nechávají hru plynout, vylučuje se jen takzvaně „za vraždu“. A pak najednou sudí po několika tvrdších střetech pískne ten podstatně méně „viditelný“, který je s těmi předcházejícími slabým odvarem…

V judu v prodloužení bývá snaha naopak „fauly proti pravidlům“ trestat. To se ale ve finále hmotnostní kategorie nad 100 kg Grand Prix v Tokiu nestalo. Lukáš Krpálek s Japoncem Juseiem Ogawou však na tatami kromě základní čtyřminutové doby strávili ještě deset prodloužených.

Krpálek byl drtivou většinu času aktivnějším borcem, párkrát chyběl kousíček k bodovému ohodnocení za chvat sumi-gaeši, při pokusu o uranagu Japonce hodil místo na zem na sebe. Domácí judista se po celou dobu dobře ale hlavně pasivně bránil, trest shido nedostal a přežil i nepovolený hod přes páku ruky.

„To se v judu nesmí, měl být diskvalifikován,“ tvrdí Krpálkův první kouč Josef Šimáček, který se finále pochopitelně nemohl nechat ujít. „Lukáš byl aktivnější, Japonec mohl dostat i trest za pasivitu. Možná trochu rozhodlo domácí prostředí,“ dodal.

Místo toho však přišlo napomínání na opačné straně a již zmiňovaný smutný konec pro Lukáše Krpálka po 14 minutách a jedné sekundě. Jihlavský pořízek se výroku podivil, sympaticky však na to svou porážku nesváděl. „Je to jeden z nejtěžších turnajů v celé sezoně, tady v Japonsku má judo obrovskou úroveň. Mrzí mě ale, že když už jsem tam byl takhle dlouho, že jsem to nedotáhl do konce. Bohužel nebyly síly na to, abych ho porazil,“ řekl Krpálek.

Nad délkou zápasu se pozastavil i Šimáček. „Nepamatuju takhle dlouhý zápas. Myslím si, že na mistrovství světa nebo olympiádě by přišel konec dřív.“

Krpálek navíc už prodlužoval v semifinále, kde porazil dalšího Japonce Kokora Kageuru. S ním prohrál při své premiéře v supertěžké váze v Düsseldorfu. „To byl strašně těžký zápas, takhle moc jsem se už dlouho nenadřel. Už jsem viděl černě. My se spolu dobře známe, potkáváme se na kempech.“

Ještě před tím pak porazil dalšího domácího favorita, obhájce loňského titulu Takešiho Odžitaniho, když v průběhu duelu prohrával na wazari. „Porazil jsem dva nejvýše nasazené Japonce, mrzí mě ale, že jsem prohrál s tím papírově nejslabším,“ uzavřel Krpálek.