Nejlepší jihlavská plavkyně současnosti navíc na jaře bojovala se zdravím, z přípravy ji na tři měsíce vyřadila mononukleóza. „Od března do začátku června prakticky nemohla trénovat, takže ty tři medaile jsou určitě úspěchem. Sice nemá tituly jako ze zimy v krátkém bazénu, ale její výkony hodnotu mají,“ uvádí trenér Axisu Petr Ryška.

Horáková si nejlépe vedla v polohovém závodě na 400 metrů, kde nestačila pouze na vítěznou Barboru Závadovou. Ke stříbru pak přidala ještě na motýlkářských tratích (100 a 200 metrů) bronz. „Potvrdila, že i přes nemoc patří stále do české špičky,“ oceňuje Ryška a dodává: „Až na podzim zase potrénuje, tak se vrátí tam, kam patří.“

Po medaili sahala i ženská štafeta na 4x200 metrů volným způsobem. Nakonec těsně dohmátla čtvrtá. „Škoda, holky bojovaly do poslední chvíle o medaili,“ upozorňuje jihlavský kouč.

Vysočina Gladiators - Ústí nad Labem Blades
Gladiátorům chyběla zkušenost. Silver Bowl rozhodly i jejich fauly

JPK Axis pak začíná dorůstat další zajímavá generace dorostenců. „Poprvé bylo mistrovství republiky spojené pro dospělé i dorostence. Takže některé výsledky mladých plavců se můžou porovnávat s českou špičkou,“ tvrdí Ryška.

Potenciál naznačila zejména Lucie Janýrová, která si z metropole přivezla čtyři medaile z kraulařských distancí. Vyhrála osmistovku (mezi ženami pátá) a druhá byla v maratonu na 1 500 metrů (mezi ženami šestá). Na dvoustovce a čtyřstovce pak vystoupala na třetí místo, a díky těmto výsledkům se dostala do juniorské reprezentace.

Druhým novopečeným členem juniorské reprezentace je pak Vojtěch Matula. Ten prožil smolný víkend, protože obsazoval čtvrtá a pátá místa. Ta byla souzená i Tereze Piklové (100 a 200 m znak) a Jakubu Jirkovi (200 m motýlek).

Jihlavskou medailovou sbírku tak zkompletovala Tereza Duchoslavová bronzy na kraulařské stovce a dvoustovce. „V obou případech pak byla ve společném finále se ženami,“ podotýká Ryška.

Jako předseda svazu pak ocenil i úroveň pražského šampionátu. „Pomohlo tomu, že oproti původním předpokladům se jednalo o nominační závody do Glasgowa. Limit splnilo celkem patnáct plavců, ale vypustí ho zřejmě Bára Seemanová, která měla rovněž mononukleózu, a z výkonnostních důvodů junior Honza Čejka,“ uzavírá Ryška.