V kategorii mladších kadetů do 13 let vybojovali historicky první zlato, když na čtyřdenním turnaji nenašli přemožitele. Minimálně stejně významné jsou i stříbrné medaile juniorů do 18 let. Ti odjížděli na pohár jen s devíti hráči základní sestavy doplněnými dvěma náhradníky. Přesto se juniorům podařilo vyhrát základní skupinu a v semifinále porazit pořadatelský tým Eagles Praha.

Klíčovým utkáním osmnáctek byl duel s brněnskými Draky o prvenství ve skupině, který celý za Třebíč odházel Roman Dvořák, na jehož specifický styl nadhozu soupeřovi pálkaři nenašli recept. A když už někdo odpálil, zlikvidovala jeho pokus výborně hrající obrana. Ta také podpořila nadhazovače Jana Preiningera v semifinále proti Eagles. Zápas o postup do finále byl soubojem nadhazovačů a hráči Nuclears tvrdě dřeli na postupu po metách.

V závěrečném utkání turnaje na Třebíč čekal obhájce prvenství, tým Arrows Ostrava. Proti silnému celku ze severu Moravy se Nuclears snažili držet, jak jen to šlo. Oslabený výběr ale na Ostravu nestačil. Přesto se hráči z Vysočiny zapsali do paměti diváků, když ve finále předvedli takzvanou triple-play a po dlouhém soupeřově odpalu dokázali jednou hrou vyautovat hned tři jeho běžce. Taková hra obrany se vidí jen zřídka.

Ve stejný čas jen o pár kilometrů dál bojovali ve finále Českého baseballového poháru také mladší kadeti do třinácti let, kteří procházeli celým turnajem bez zaváhání. Nuclears si po vítězství v základní skupině poradili nejdříve ve čtvrtfinále s Klasikem Frýdek-Místek a v semifinále porazili Ostravu. Finále nabídlo souboj dvou neporažených celků a v současnosti také největších rivalů na české baseballové scéně v mládežnických kategoriích. Draci Brno měli v utkání jako domácí tým výhodu dohrávky.

Za Třebíč nastoupil na nadhazovací kopec Adam Minařík a ve spolupráci s téměř bezchybnou obranou dokázal pálkaře soupeře držet na uzdě. Zato Nuclears Draky nešetřili a agresivním během po metách si brzy vytvořili náskok, který se jim dařilo postupně navyšovat. Závěr utkání doházel v třebíčském dresu Lukáš Smejkal, který byl zároveň vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje. Kromě uzavření finálového utkání totiž svými odpaly stáhl na poháru největší počet doběhů.

Série Českých baseballových pohárů pokračuje i o víkendu. Kadeti do 15 let cestují na turnaj do Prahy a starší žáci do 11 let se představí od čtvrtka 16. do neděle 19. června před domácím publikem Na Hvězdě v Třebíči.