První duel série vyhrála Vysočina před týdnem pouze o bod! Zlín ji však porážku v pátek na své palubovce oplatil. „I když byla první čtvrtina dobrá a my ji vyhráli, tak jsme bohužel v průběhu zápasu nedokázali zachytit Prášila, který setrefil čtyřikrát v řadě za tři body, a tím nás zlomil,“ vrací se k páteční porážce 86:97 trenér Jihlavy Petr Pešout. „Už bylo rozhodnuto a my to v závěru zkorigovali na přijatelných 11 bodů, a ta poslední vyhraná čtvrtina nám vrátila víru v to, že je můžeme doma porazit. Bylo rozhodně lepší končit takhle, než odevzdaným výkonem,“ potěšilo kouče BC Vysočina.

Bouřlivá atmosféra

V neděli to byl zápas – kdo z koho! Vítěz bral vše. Jiná cesta k finálové účasti nevedla.

A protože do haly na Rošického ulici dorazil početný fanklub BC Vysočina „vyzbrojený“ bubny, bylo o bouřlivé prostředí postaráno. „Bylo to něco neuvěřitelného, nebylo slyšet vlastního slova, stálo to za to,“ vyzdvihl senzační atmosféru Petr Pešout.

To byl také motor domácích, kteří se brzy ujali vedení 18:8. „Bohužel nás pak trochu vykolejili svou nedisciplinovaností, chvilku se diskutovalo, střely nám nepadly a soupeř docílil toho, čeho chtěl. Sice jsme jí vyhráli o čtyři body, ale druhá čtvrtina byla z naší strany špatná,“ poukazuje na pouhých devět bodů a obrat. Zlín vedl v polovině 33:27.

Ve třetí desetiminutovce to byl boj, hosté chvíli vedli o osm bodů, ale Vysočina polovinu z manka smazala.

O finalistovi tak musela rozhodnout až poslední čtvrtina. Zlí v jednu chvíli vedl o deset bodů, ale v pravou chvíli zavelel do útoku nezastavitelný Kantůrek. „To byla motorová myš celého týmu. Přidali se Šoula a v obraně skvěle hrající Melski s Číhou, a začalo dotahování,“ líčí.

Ohromné drama vyvrcholilo v poslední minutě, které vládla Vysočina. „Oni se připravili o výhru vlastní nedisciplinovaností,“ poukazuje trenér na Vošlajera, který neudržel nervy na uzdě a společně s lavičkou obdržel technickou chybu.

A to byla pro domácí šance, kterou se nedalo pohrdnout. Jihlavská hala si tak mohla užít neskutečnou porci radosti. „Hrozně si tu sezonu užíváme, protože jsme dokázali to, co tady nikdy nebylo. Je to výsledek skvělé party kluků i fanoušků, ti s týmem žijía vidí, že kluci bojují na doraz. Dneska jsme si prožili takové Nagano před našimi fanoušky, bylo to něco neuvěřitelného,“ smekl kouč BC Vysočina.

Ilustrační foto
Kostelec přišel o výhru až v nastavení

Baráže se vzdali

Finále si jeho tým zahraje proti Královským sokolům z Hradce. V pátek je od 19.30 hostí doma, v neděli zavítá na Východ Čech. O vítězi I. ligy rozhodnou právě tyhle dva mače.

Vysočina má navíc nárok zahrát si baráž o nejvyšší soutěž, ale této možnosti se vzdává. „Nechceme hrát proti našemu spřátelenému klubu z Jindřichova Hradce, kterému budeme držet palce, aby to zvládl. A navíc tady v Jihlavě bohužel nemáme podmínky na to, abychom se stali profesionálním klubem,“ dodává Petr Pešout.

BC VYSOČINA – ZLÍN 77:73

(konečný stav série 2:1)

Body a sestava BC Vysočina: Kantůrek 31, Šoula 19, Melski 9, Číha 7, Knetl 6, Maňák 4, Dokulil 1, bez bodu – Fical, Krajcigr, Strážnický. Rozhodčí: Nejezchleb, Večera, Kubiš. TH: 17/10:21/14. Trojky: 9:7. Diváci: 100. Čtvrtiny: 18:14, 9:19, 20:18, 30:22.