I. LIGA MUŽŮ
BC VYSOČINA – ZLÍN 84:83
(stav semifinálové série 1:0)

Nedělní odpolední mač v jihlavské hale byl tou nejlepší možnou reklamou na basketbal. Úvodní mač semifinálové série play-off nabídl skvělý start hostů ze Zlína, kteří si brzy vypracovali až osmibodové vedení. „My jsme měli velké problémy s Vošlajerem, ten svou výškou a váhou naše pivoty převyšuje. Navíc jim se dařila střelba za tři,“ komentuje nepovedený začátek trenér Petr Pešout.

Ale jeho tým se probudil a první čtvrtina, hraná nahoru dolů, nakonec skončila lépe pro Vysočinu. „Dokázali jsme to vedení překlopit na svou stranu,“ těšilo kouče hubený tříbodový rozdíl ve skóre.

Fotbalisté Rantířova (v bílém) prohrávali s Měřínem o gól, ale ještě do poločsu dokázali skóre vyrovnat.
Radu trenéra Eliáše si vzali hráči k srdci

Vyrovnaný boj dál pokračoval. Od druhé čtvrtiny se žádnému týmu nepovedla delší bodová série, která by odpor soupeře zlomila. „Bylo to maximálně jen o čtyři body. Opravdu rozhodovaly maličkosti. Nikdo se nedokázal odpoutat a uklidnit se,“ přidává Petr Pešout.

Zápas spěl do nervydrásající koncovoky, v níž domácí ztráceli. „Naštěstí po trestném hodu a trojce Melskiho jsme se ujali dvoubodového vedení,“ ulevil si trenér domácích, kteří ale po time-outu soupeře o náskok záhy přišli. Měli však v držení míč, a poslední krok jim vyšel bezchybně. „Zbývalo 22 vteřin do konce a my si řekli, jak to zahrát, drželi jsme takticky dobře míč,“ libuje si nad skvěle zahraným závěrem Pešout.

Těsně před klaksonem byl faulovaný Maňák, nesledovaly dva trestné hody, jeden proměněný, druhý takticky nahozený, a bylo hotovo! Výsledek 84:83 poslal Vysočinu do vedení!

„A my jsme mohli slavit,“ kroutí hlavou nadšený kouč domácích basketbalistů. „Byli jsme v neuvěřitelné euforii, přiznám se, že jsem seděl ještě hodně dlouho na hale a přemýšlel, co se to v této sezoně děje. Řeknu to šalamounski, že vyhrál šťastnější tým, protože Zlín tady předvedl skvělý výkon, a nás tam u nich čekají těžké zápasy. Dnes (v neděli – pozn. red.) to bylo opravdu pro silné povahy. Hrálo se na krev a já se musím opět opakovat. Byla to znovu neskutečná práce kluků, na kterých je vidět, jak je to baví,“ uzavírá Pešout.

Body a sestava BC Vysočina: Maňák 20, Číha 15, Melski a Strážnický po 9, Dokulil a Kantůrek po 8, Krajcigr 7, Šoula a Knetl po 4, bez bodu Široký. Rozhodčí: Pokorný, Baudyš, Sholze. TH: 24/15:27/17. Trojky: 7:6. Diváci: 100. Čtvrtiny 26:23, 18:21, 16:15, 24:24.

Ilustrační foto.
Dálnici uzavřela nehoda tří kamionů