Po zapsání základních pokusů to ale na žádný atak nejvyšších pozic nevypadalo. „Já nahlásil 360 kg na dřep, 265 kg v benči a 330 kg na mrtvý tah, což bylo tak na sedmé místo ve startovní listině,“ nastiňuje Šárik, z jaké výchozí pozice startoval.

To bylo ovšem jen na papíře, mnohem důležitější byla výkonnost, kterou siloví trojbojaři v jeho kategorii předváděli. „Dřepy my šly celkem dobře, všechny platné, to bylo bez problémů. Důležitý byl ten první, měl jsem problémy v tréninku s hloubkou, ale tady do vyšlo,“ poohlíží se za zdoláním 380 kg.

Benčpres mu prý sedl skvěle. „To šlo jako po másle. Ve třetím pokusu jsem ale neudržel úplně dráhu, trochu to ujelo a já naboural do stojanu. Zapsal jsem 275 kg, a když jsem to porovnal s Evropou, tak jsme na tom byl stejně. Byla spokojenost,“ doplňuje Tomáš Šárik.

Tomu se začínala otvírat vrátka na medailové pódium, jelikož po první disciplíně odpadl Islanďan Samuelsson, který měl Šárikovi konkurovat. A po benčpresu už nebyl ve hře ani jeden z velkých favoritů a vítěz letošních Světových her Ukrajinec Rokochiy. „Výchozí pozice byla taková, že jsem po přičtení základní váhy na mrtvém tahu šel na třetí místo,“ dodává.

Vedoucího Bychkova z Ukrajiny neměl šanci překonat, ten si z plzeňského šampionátu udělal svou vlastní soutěž a světovým rekordem 1 127,5 kg ji jasně ovládl. Český reprezentant ale mohl ještě pokukovat po stříbru!

A na to také zaútočil. Ve druhém pokusu zvedl 345 kg, tím se dostal na rovných 1 000 kg v součtu tří disciplín, a na to žádný z jeho soupeřů odpovědět nedokázal. Šárik si tak mohl dovolit pokazit třetí pokus, ve kterém se snažil zvednout o 10 kg víc. „Ti dva Američané, kteří se mnou soupeřili, zvedali méně, takže jsem šel až po nich a pohlídal si to. Měl jsem v tomhle výhodu. Ten třetí pokus jsem šel už jen pro radost. Sice jsem to chtěl zvednout, mohl jsem si vylepši osobák, ale vypadlo to z ruky,“ nastiňuje.

NEJLEPŠÍM ČECHEM BYL POUZE JEDEN DEN

I přesto mohl nestárnoucí borec z Jihlavy slavit stříbro z mistrovství světa! „Byl jsem šťastný, je to historický úspěch a každopádně to byl v tu chvíli i jeden z nejlepších výkonů v historii českého silového trojboje. Ale trvalo to jen den, pak mě překonal David Lupač,“ poukazuje Šárik s úsměvem na zlatý sobotní úspěch svého jihlavského kolegy. „Tohle umístění je pro mě určitě nejvíc. Tady jsem šel na krev,“ dodává vicemistr světa, který tímto zkompletoval letošní medailovou sbírku, protože na mistrovství Evropy skončil třetí, na světovém šampionátu Masters získal zlato!

Kategorie mužů do 120 kg: 1. Oleksiy Bychkov (Ukrajina) 1 127,5 kg (dřep 425 kg, benčpres 337,5 kg, mrtvý tah 365 kg), 2. TOMÁŠ ŠÁRIK (Česká republika) 1 000 kg (380 kg, 275 kg, 345 kg), 3. Quntitn Mayer (USA) 987,5 kg (365 kg, 297,5 kg, 325 kg).