Přesto se tenhle olympijský vítěz v judu před začátkem sezony usmíval: „Myslím, že se na žíněnce ztratím." Krpálek totiž o víkendu na Grand Prix v německém Düsseldorfu absolvoval první turnaj po přestupu do nejvyšší váhové kategorie.

Loni v Riu ještě triumfoval mezi judisty do 100 kilogramů a i to byli pořádní pořízci. Jenže co to je třeba proti Rumunovi Danielu Nateuovi, dvojce světového žebříčku a „drobečkovi", který váží přes 170 kilo? Právě na něj Krpálek narazil při své düsseldorfské premiéře. A už ve druhém kole, protože jako nováček nebyl nasazený. Není divu, že při vyhlídce na takového soupeře si český judista připadal poněkud titěrný…

Ale žerty stranou. Krpálek o víkendu rázně ukázal, že i v nejtěžší kategorii bude patřit k nejlepším, i když v ní patří mezi lehčí borce. Má bohaté zkušenosti a dominovat chce především pohybem a technikou. V prvním kole zdolal Kubánce Garcíu Mendozu, pátého muže olympijského turnaje v Riu. Krpálek byl od začátku aktivní a úspěšně útočil.

Pak už přišel na řadu pupkatý obr Natea. „Toho jsem si tak brzy nepřál. Nejlehčí závodník proti nejtěžšímu," povzdechl si Krpálek.

Hned začal po Rumunovi startovat a snažil se ho dostat na zem, favorit ovšem dvě minuty odolával. Pak ale Natea chyboval, když se Čecha pokusil podrazit, Krpálek obrovitého soupeře povalil na wazari, až to zadunělo, a udržel ho na zemi potřebných deset sekund. „Šel jsem to prostě zkusit a ono to vyšlo. Měl jsem super nástupy, sice mě mohl otočit, ale všechno jsem ustál. Na tresty jsem vedl, a když chtěl zaútočit, otočil jsem ho a chytl do držení," popsal Krpálek pro Radiožurnál. „Už to byl pro mě super výsledek," dodala česká hvězda. Potvrdilo se, že se může měřit i s mnohem mohutnějšími soky.

Ve čtvrtfinále pak Krpálek zdolal i Belgičana Benjamina Harmegniese, jenž překvapivě vyřadil Rusa Renata Saidova. Český reprezentant opět využil svou silnou zbraň, hodil soupeře na wazari a následně ho udržel.

Turnaj vrcholil. Na českého judistu pak vyzrál Kokora Kageura – Japonec se mu jako první vyrovnal v pohyblivosti. Potom borec z USK padl i s Jeržanem Šynkejevem z Kazachstánu.

„Kdyby to bylo na pět minut jako při starých pravidlech, tak by to asi dopadlo jinak. Soupeř na konci sotva stál a nemohl se zvednout ze země, přesto vyhrál," dodal Krpálek.