Záchranářské souboje, které v letošní sezoně prošly změnou, přinesou pikantní žďárské derby. Svedly totiž dohromady Žďár nad Sázavou a Bystřice nad Pernštejnem. Havlíčkův Brod narazí na Klobouky.

PLAY-OFF
Cíl splněn. Snipeři se umístili po základní části na šesté příčce v tabulce východní skupiny Národní ligy.

„Před začátkem sezony jsme měli za cíl play-off, což jsme splnili. Soutěž je vyrovnaná a o tom, že skončíme ve spodní polovině postupové osmičky, se rozhodlo až v posledních kolech základní části,“ ohlíží se třebíčský kouč Michal Pazderník.

Jeho svěřence si za soupeře je pro čtvrtfinále vybrali brněnští Gulliveři. „Když jsme skončili v té horší polovině postupujících do play-off, tak už je jedno, jestli budeme pátí, šestí nebo sedmí, protože první tři týmy v tabulce si soupeře vybírají,“ potvrzuje Pazderník.

Jihomoravané jsou pro jeho tým neoblíbeným soupeřem, neboť oba zápasy, i když je měli dobře rozehrané, nakonec prohráli. První vzájemný duel v Brně rozhodli domácí o těsném vítězství 4:3 až ve třetí třetině. Snipeři v odvetě na Vysočině vedli už 4:2, ale soupeř předvedl obrat a nakonec bral tři body za vítězství 5:4 po prodloužení.

Johana Obršlíková (vlevo)
Muzika je v každém z nás, říká pořadatelka Nokturen Johana Obršlíková

„Podle výsledků to tak odpovídá. Zatím jsme s nimi hráli čtyřikrát, třikrát z toho prohráli v základní hrací době a jednou po prodloužení. Je na čase konečně Gullivery porazit. Série bude vyrovnaná. Očekávám, že budou zaparkovaní před vlastním brankovištěm a hrát na brejky,“ uvedl na adresu čtvrtfinálového soupeře trenér Sniperů.

Cesta Třebíčských se v minulé sezoně zastavila právě v prvním kole vyřazovacích bojů. „Letos bychom chtěli dokráčet dál. Doufám, že zúročíme zkušenosti z loňska a postoupíme,“ nechal se slyšet šéf třebíčské střídačky.

Ten by měl mít k dispozici kompletní kádr. „Všichni jsou zdraví a je jen otázkou, jestli někoho nezasáhne chřipka, se kterou jsme laborovali ke konci základní části, snad jsme si to už vybrali,“ přeje si Pazderník.

PLAY-DOWN
V letošní sezoně se mírně změnila forma sestupů z Národní ligy. Do prvního kola vstoupí čtyři celky formou vyřazovacích bojů. Každá ze dvou sérií se hraje na tři vítězné zápasy. Vítěz každého duelu si bude moci oddechnout. Nejen že pro něj skončí sezona a čeká ho odpočinek, ale také se zachrání. Poražené pak čeká druhé kolo. Ještě v loňské sezoně se jeho vítěz automaticky zachránil a poražený šel do baráže. Letos ovšem vítěz putuje do baráže a poražený automaticky padá do divize.

Záchranné boje opět okusí florbalisté Havlíčkova Brodu. „Naším hlavním cílem tedy je, abychom se zachránili v co nejkratším možném termínu. Tedy hned v prvním kole,“ upozorňuje hrající trenér Tomáš Rezek. Soupeřem jim bude tým Klobouků. „Je to pro nás nepříjemný soupeř. Máme s nimi vyrovnané výsledky. Rozhodujícím momentem bude štěstí. Podle mě ten, kdo ho bude mít více, tak sérii zvládne,“ řekl havlíčkobrodský kouč.

Draci měli v letošní sezoně opět problémy se sestavou. Problém? Nedostatek hráčů. „V Havlíčkově Brodě je dvacet sportů, takže je málo lidí. Navíc kluci většinou končí v pubertálním věku a když vydrží, tak pak odejdou na Vysokou a skončí nebo nemají čas,“ prozradil důvody nedostatku sportovců Rezek.

„Vysočina je na tom celkově špatně. Třeba na Ostravsku tohle vůbec neřeší a nechápou, proč nás je tak málo. Tak jim musíme odpovídat, že jich je tam zkrátka víc. Když to řeknu nadneseně, takový počet obyvatel, který má Brod, tam má vesnice,“ pousmál se Rezek, který věří, že na víkendový dvojzápas v Kloboukách bude jeho celek kompletní. „Kluci se kousnou na rozhodující zápasy a budeme všichni,“ oddechl.

Několikacentimetrová vrstva ledu na krajské silnici II/350 u Cikháje.
Silnice u Svratky jsou plné ledu, řidiči se jim raději vyhýbají

To Hroši ze Žďáru nad Sázavou do vyřazovacích bojů neproklouzli, skončili těsně pod čarou. „Spokojeni se základní částí být nemůžeme a ani nejsme. Příčin neúspěchu je více, trošku se od nás odvrátilo štěstí, dobré nebylo naše fyzické i psychické rozpoložení, navíc po čtvrtém kole sezonu přerušil Ondra Melichar, takže jsme museli hledat nové lídry,“ vysvětloval hrající kouč Hipposu Žďár Filip Dvořák.

Jeho tým už ani nezachránil cenný skalp lídra, když v posledním kole porazili vítěze skupiny Východ dlouhodobé části soutěže Náchod.

„Ukázali jsme si, že florbal hrát umíme. Jenom škoda našich neproměněných šancí, efektivita v zakončení nás poslední dobou trápí. Teď musíme za vším udělat tlustou čáru a připravit se na důležité zápasy v play-down,“ uvědomuje si hrající trenér Hrochů Filip Dvořák.

Úplně nejhůř si vedli hráči z Bystřice nad Pernštejnem, na které nezbylo jiné než poslední místo.

„Přestali jsme se scházet, většina hráčů měla úplně jiné priority než florbal, proto museli nastupovat kluci bez zkušeností. Jakmile bylo jasné, že už nemáme šanci na play-off, brali se na utkání mladí hráči a zkoušelo se na play-down,“ vysvětlila tradiční střelecká opora Bystřice Miloš Prášil, který však v základní části nastoupil také jen čtyřikrát.

Florbalové menu

Národní liga – sk. Východ
Play-off – 1. čtvrtfinále (sobota): Náchod - Horní Suchá, Kopřivnice - Rožnov pod Radhoštěm, Sokol Brno I Gullivers – SNIPERS TŘEBÍČ (16.00), Telnice – Opava, 2. čtvrtfinále (neděle): Náchod - Horní Suchá, Kopřivnice - Rožnov pod Radhoštěm, Sokol Brno I Gullivers – SNIPERS TŘEBÍČ (17.00), Telnice – Opava,

Poznámka: Čtvrtfinále se hraje na tři vítězné zápasy.

Lubomír Stoklásek.
Ředitel Agrostroje Lubomír Stoklásek se stal podnikatelem roku

Play-down – 1. kolo (sobota): ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – BYSTŘICE NAD PERNŠTEJNEM, Klobouky – HAVLÍČKŮV BROD, 2. kolo (neděle): ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – BYSTŘICE NAD PERNŠTEJNEM, Klobouky – HAVLÍČKŮV BROD.