„S atletikou začal Eda v říjnu 2018. Všiml si ho trenér Atletiky Jihlava Jiří Švec, který před měsícem náhle zemřel, na školních závodech a tam to začalo,“ popsala námluvy s atletikou Eduardova maminka Martina Kubelíková. Předtím se její syn věnoval dlouhá léta fotbalu a hře na keyboard.

První ostré závody si sedmnáctiletý Eduard vyzkoušel v květnu letošního roku na krajském přeboru družstev, kde se nominoval právě na červnové mistrovství České republiky juniorů, juniorek, dorostenců a dorostenek na dráze v Olomouci. A tam začala jeho cesta do velké atletiky.

„Mistrem na trati dvě stě metrů se stal s časem 22,38. Na stovce bral bronz, ale v rozběhu zaběhl čas 10,86. To je zároveň nejlepší čas dorostenců na dráze v letošním roce,“ vyjmenovala první velké úspěchy Kubelíková. V Jihlavě v průběhu sezony zaběhl na dvoustovce ještě čas 21,97, který rovněž znamená první místo v tabulkách mezi dorostenci pro letošní rok.

Ragbyoví Titáni (v černých dresech) působí v Novém Městě na Moravě od roku 2015.
Ragby na Vysočině je doposud v plenkách, má už ale úspěchy

Kromě toho Kubelík v létě startoval na Mezistátním utkání dorostenců a dorostenek, kde uspěl v konkurenci sportovců nejen z České republiky, ale také z Maďarska, Slovenska a Slovinska. Zde bral první místo na stovce, druhé místo na dvoustovce a jako štafeta obsadili čeští dorostenci druhé místo. „Eda byl navíc nejlépe bodujícím dorostencem v rámci celého mezistátního utkání,“ dodala Kubelíková.

Jen pro srovnání. Nejlepší výkony českého elitního sprintera Pavla Masláka na dvoustovce jsou 20,46 na otevřené dráze a 20,52 v hale. Pokud mu bude chtít mladý atlet z Třeště konkurovat, bude muset ještě hodně trénovat, ale našlápnuto má dobře.

Už si dokonce vyzkoušel, jaké je to běžet s olympijským medailistou. V průběhu prázdnin se zúčastnil mezinárodního mítniku v Lucembursku, kde běžel v rozběhu na 200 metrů s Christophem Lemaitrem z Francie, který má bronz ze stejné trati na mistrovství světa i olympijských her.

„Na příští rok mám domluvené hostování za Vysokoškolský sportovní klub Univerzity Brno a už budu závodit za juniory. Čeká mě větší konkurence, což znamená i více práce. Nicméně budu chtít zase uspět,“ neskrývá nadšení Kubelík, kterého atletika zcela pohltila.

Markéta Schimmerová Procházková zpívala pro zaplněný kostel bez nároku na honorář.
Benefiční koncert vynesl přes šedesát tisíc pro hospic

Na ocenění Atlet Vysočiny ho nominoval jeho trenér Švec, který se předání bohužel nedožil. Ze svého svěřence, který na něj dodnes velice myslí, by však měl radost. „Vůbec jsem nevěděl, že jsem nominovaný. Trenérovi a celé Atletice Jihlava vděčím za hodně,“ uvedl Kubelík, který příští rok přechází z kategorie dorostenců do juniorů.

„Dostal jsem pozvánku od Českého atletického svazu na tábor sprinterů na čtyřikrát sto metrů, které povede Antonín Morávek. Cílem je pokusit se splnit limit na Mistrovství světa juniorů 2020,“ prozradil závěrem Kubelík.

První sraz se konal o uplynulém víkendu v Nymburce. Finální složení reprezentační juniorské štafety pro rok 2020 se student střední průmyslové školy v Jihlavě dozví koncem roku. A doufá, že nebude chybět.

Ještě předtím si ale ve středu 27. listopadu došel pro další cenu. Tentokrát to byl titul Hvězda roku, což je nejvyšší osobní ohodnocení dětí a mládeže za uplynulých 12 měsíců, které uděluje Rada města Třešť.

Příprava kluziště na Masarykově náměstí v Jihlavě.
OBRAZEM: Chladí se. Bruslení na náměstí může brzy začít