Organizátoři třetího dílu letošního seriálu připravili velmi pěkné tratě kolem obce Horní Pole. Na hlavní okruh, který měřil 4,1 km, a který absolvovala hlavní mužská kategorie čtyřikrát, vyrazil s největšími ambicemi Václav Zajíc z Nové Bystřice. A ačkoliv byl po celé klání pronásledován jihlavským Martinem Kratochvílem, dokázal papírový favorit projet cílem jako první. Druhý Kratochvíl na něj ztratil 17 vteřin. Třetím nejrychlejším byl Tomáš Máca. „Zajíc s Kratochvílem jeli v podstatě spolu a on mu ujel až v závěru, bylo to podobné jako v Jihlavě," nastiňuje vrchní rozhodčí Bohumil Novák.

Kategorii mužů do 49 let ovládl Pavel Procházka z Vanova. Ze suverénního vítězství mezi veterány do 59 let se radoval Jaroslav Minář z Velkého Meziříčí, a mezi nejstaršími závodníky kraloval s převahou vlasenický Vladimír Pechek.

VLÁDLA SPOKOJENOST

Mezi ženami měla Lucie Obšilová už na startu jasno – bude první! Žádná jiná lyžařka se totiž v její kategorii na start desetikilometrového závodu nepostavila. To žen nad 35 let startovalo hodně, a nejrychlejší byla jihlavská Ivana Cejpková.

„Závod byl velmi povedený, počasí bylo skvělé, super sníh i tratě. Celkem hodně účastníků, takže v tomto směru to bylo dobré. Navíc byly krásné ceny, takže všichni byli spokojení," doplňuje Novák. „Jen škoda, že těch mladších žen je tak málo. To je dost zklamání. Ty starší běhají, ale ty mladší jsou tam pouze dvě, a z toho každá absolvovala jeden závod. Teď na Zborné je zkusíme nalákat tím, že pojedou jen jeden okruh, kratší, tak uvidíme, jestli jich přijde víc," říká pořadatel seriálu.

Ten letošní je zatím parádní. „Už byly tři patnáctky za sebou, to jsou takové hlavní závody Lyžařského poháru, které mají dlouhou tradici. Jsou to letité závody a bylo dobře, že se uskutečnily," těší Bohumila Nováka.

A další závody se navíc chystají. „V sobotu bude po šesti zimách závod ve Zborné. Jsou tam pěkné stopy," zve Novák na jedenáctý ročník Bílou stopou, který má start v 10 hodin na rozcestí U Lyžaře. „A příští víkend se zase hlásí Řásná se svou Řásenskou stopou. Vypadá to, že jich bude minimálně pět, a to máme ještě v rezervě Hojkov, kde by mohl ten sníh vydržet o něco déle. Uvidíme, ale každopádně bude letošní pohár plnohodnotný, to už nebylo mnoho let," uzavírá Novák.