Výběr BC Vysočina se v polovině října na hřišti Sokola Pražského musel smířit s prohrou 72:79. Čtvrté kolo hostům nevyšlo. „Přitom jim se moc nedaří a my jsme tam byli kompletní. Ale potvrdilo se, že je to soupeř, který nám vůbec nesedí,“ reaguje kouč Petr Pešout.

Nic speciálního ale na Sokol nevymýšlí. „Kluky uvidím až v pátek. Někteří dorazí už ve čtvrtek  ale většina až v pátek, takže ta příprava bude v našich možnostech standardní,“ nastiňuje trenér.

KDYŽ TO SOUPEŘI NEJDE, PŘITVRDÍ

Nedělní prvoligové utkání s Pražany začíná tradičně od 15.30 hodin v hale na Rošického ulici. A domácí se musí vyzbrojit tvrdostí. Důvod je prý jasný. „Oni hrají celkem zkušeně, a když se jim nedaří, tak přitvrzují v osobních soubojích, a to nám samozřejmě moc nesedí,“ má jasno Pešout, který má soupeře dobře přečteného.

„Letos se jim nedaří, vyhráli jen párkrát, a bohužel jednou nad námi. Vsází na dva velmi vysoké podkošové hráče Brůhu a Brixe, který mají 208 a 209 cm. Ještě je tam velmi dobrý mladý Kohout, na křídle Reimer a na rozehrávce hráč černé pleti, ale český reprezentant Habily,“ přibližuje nedělního soupeře šéf jihlavské střídačky.

Malíř Jakub Tomáš a jeho obrazy.
Malíř z Jihlavy tvořil dva měsíce ve Francii

Ta právě v posledních zápasech Vysočině pomohla. „Na ní bude hodně záležet a já jsem rád, že už sedm zápasů po sobě ta naše lavička přehrála tu soupeřovu. Asi tam dáme zase Miroslava Krajcigra, aby nám to vystřílel. I to pro nás bude takový oříšek, protože on to bude mít těžké. Jsou vysocí a důrazní, tak uvidíme, co náš „hadrový panáček“ předvede. Ale on je to chytrý hráč, který si snad poradí, a my na Sokol najdeme zbraň,“ říká Pešout.

Hodně důležitý bude podle něj úvod. „Začátek nejspíš rozhodne. I soupeř ví, že jsme v laufu, a pakliže se nám to povede, budeme to mít jednodušší. Chtělo by to začít podobně jako v Plzni, kdy jsme domácí zaskočili drtivým nástupem,“ přál by si.

VRÁTIT JIM PORÁŽKU

A právě skvělé formy by chtěl využít k tomu, aby přišla desátá výhra. V této fázi soutěže jsou totiž domácí zcela jinde než Sokol Pražský. S devíti výhrami a jen třemi porážkamisi BC Vysočina užívá na špičce prvoligové tabulky. A tam chce zůstat i po víkendu. Naopak Sokol má jen tři výhry a je předposlední.

„My jim chceme tu porážku vrátit a přistřihnout křidélka. Čeká nás zajímavé utkání,“ míní Petr Pešout. „Uvidíme, jak si poradíme s rolí favorita, jak nám to bude sedět. Musím si na to zvykat, dlouho se nám tohle nestalo, abychom byli takhle nahoře, a já doufám, že nám tahle role vydrží co nejdéle,“ přeje si Petr Pešout.

BEZVADNÁ ATMOSFÉRA

V jeho táboře prý momentálně klape vše, tak jak má. „Atmosféra je bezvadná, kluci se správně hecují, dodávají si takový vnitřní klid,“ těší trenéra, který možná bude mít i kompletní kádr. „Měl by být Martin Strážnický plus ta naše tradiční sestava, a uvidíme jak dopadne jednání s Jindřichovým Hradcem, jestli ty pendly trenér Forejt po sobotním utkání pustí. Doufejme, že jo, a že navlíkneme další korálek,“ uzavírá kouč BC Vysočina.

Po celém Česku se díky Deníku zpívaly 13. prosince koledy. Jinak tomu nebylo ani v Jihlavě.
Česko zpívalo koledy jako jeden obří sbor. I v Jihlavě

Program 13. kola:
Sobota: USK Praha B – Plzeň (19.00).
Neděle: BC VYSOČINA – SOKOL PRAŽSKÝ (15.30, hala Rošického), Písek – Košíře (16.00), Nymburk B – Litoměřice (16.30), Sokol Žižkov – GBA (odloženo na 10. ledna).