Jenže sportovní prostředí hodlá proti restrikcím bojovat. Důkazem budiž dopis, který byl zaslán ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému.

V nebývale kritickém oficiálním prohlášení, které podepsaly špičky tuzemského sportu, se píše: „Je potřeba vnímat pozitivní nezanedbatelné dopady sportu na společnost, které podle našeho názoru převyšují aktuální rizika.“ 

Deník už v minulých dnech zveřejnil apel osobností. Teď následuje tato forma, pod níž jsou podepsáni například Milan Hnilička (šéf Národní sportovní agentury) nebo Miroslav Jansta (předseda České unie sportu). A nejen oni - připojili se funkcionáři ze všech střešních organizací. Tedy i České obce sokolské, Sdružení sportovních svazů a Českého olympijského výboru.

Trénink v roušce? Takhle to vypadá na hokeji...
Apel osobností: Sport je zásadní, rodiče už mají svých starostí dost

Věc nevídaná - jindy rozhádaní sportovní funkcionáři našli společnou řeč (a společného nepřítele).

Čelní představitelé jen nekritizují, oni přišli i s návrhem, aby šlo sportovat dál, aspoň v rouškách nebo s antigenním testem. Navíc připravují projekt pro mladé sportovce, kteří by mohli trénovat, závodit, hrát nezávisle na situaci s koronavirem.

Sport je na okraji zájmu

Uzavření sportovišť bude mít negativní vliv nejen na celou společnost, ale hlavně na děti a jejich zdraví.

„Jsem moc rád, že se k nám ostatní střešní sportovní organizace přidaly,“ prohlásil Miroslav Jansta, předseda České unie sportu. V komentáři pro Deník pak dodal: „Ukazuje se, že sport je pro mnohé státní úředníky neznámou oblastí na okraji zájmu, přestože je nástrojem prevence.“ 

Trénink nejmenších basketbalistů v Přerově. 3. 12. 2020
Dopady koronavirové doby: Co za pár let hrozí nesportovcům?

Možnosti sportování jsou návratem do 4. stupně systému PES hodně limitovány. Kromě uzavřených hal, bazénů a tělocvičen je totiž omezen rovněž počet lidí na venkovním sportovišti.

Platí to i na kluzištích, což je problém. Příklad z Prahy: na Vypichu spustili pořadatelé po návalu rezervace. Místa byla hned pryč. Příklad z Brna: ledová plocha Jošta letos nebude. Příklad z Liberce: veřejné bruslení není možné realizovat.

Funkcionáři jsou proto hodně rozezleni. „Nedostatečný pohyb má za následek, že v prvních třídách přibývá dětí s vadami řeči, poruchami pozornosti, řada z nich je méně motoricky zručná a má častěji potíže při psaní a čtení. Návyky a automatismy, které děti získávají ve sportu, se zúročují nejenom ve zdraví, sociální interakci, ale také v následném profesním životě,“ píše se v dopise pro ministra zdravotnictví.

Nástroj v boji proti pandemii

A nejde jen o obezitu a zdraví, podle expertů tohle všechno způsobí miliardové škody českému hospodářství, a to například kvůli absenci v zaměstnání, neschopnosti práce v týmu a dodržování pravidel, K tomu chabá fyzická výdrž a další negativní faktory způsobené nedostatkem přirozeného pohybu.

„Chápeme sport jako důležitý nástroj v boji proti pandemii,“ prohlásil Jansta.

Fitness. Ilustrační foto.
Rouška ve sportu? Lékaři hovoří o riziku, trenéři chtějí politiky na tréninku

Otázkou je, jak ministerstvo zdravotnictví zareaguje. Blatný byl ve čtvrtek v poslanecké sněmovně konfrontován právě s těmito argumenty, nicméně odpověděl neurčitě. Údajně proti sportu brojit nechce.

„Když srovnáme tuto aktivitu s aktivitami v obchodech a pohybem na pracovišti, tak bohužel musíme konstatovat nepříznivou kombinaci toho časového a distančního faktoru společně se zvýšenou mírou dechové aktivity a frekvence, která v tom smyslu posouvá sport především v jeho volnočasové a neorganizované aktivitě do rizikové skupiny," uvedl.

Podle informací Národní sportovní agentury ale dopis Blatný přijal a přečetl, dokonce si ve svém programu udělá na funkcionáře čas. 

Sport tak ještě možná má naději…