A zatímco sportovci odjeté kilometry na trati ještě počítají na desítky, jejich servisní týmy už mají za sebou výraznější porci překonané vzdálenosti.

Včera začal doslova motorizovaný nájezd na sportovní areál v Novém Městě na Moravě. Sjíždějí se tam reprezentace ke třetímu podniku tohoto seriálu.

A že to je ohromná kolona! „Záleží na velikosti týmu. Běžný standard jsou dva minibusy pro mužský a ženský tým plus dvě dodávky servisu na tým. Největší týmy přivážejí na místo závodů kamiony, v Novém Městě na Moravě by jich mělo být pět až šest," prozrazuje mluvčí českého svazu Tomáš Hermann.

V Pokljuce startovalo minulý týden třiadvacet zemí. Standardně kamionového servisního zázemí využívají reprezentace Německa, Norska, Švédska, Ruska, Rakouska a Kanady.

Český tým patří k těm skromnějším. Ačkoliv… „K dispozici máme dvě velké dodávky. Ale kvalitně vybavené, získali jsme také strukturovací stroj, což je horká novinka," pokračuje Hermann.

Naopak tým s Gabrielou Koukalovou do většiny destinací létá. To byl i případ prvních dvou závodů seriálu v Östersundu a Pokljuce. „Do Švédska přejel materiál přímo z Finska, kde bylo závěrečné soustředění," zmínil tiskový mluvčí.

Celkem už tak mají české biatlonové dodávky za sebou v této sezoně přes šest tisíc kilometrů. A další tisíce je jistě čekají. „Kamion pro českou reprezentaci? To je hudba vzdálené budoucnosti," netají Hermann.

Kolik ujedou?

Praha Vuokatti

2 220 km

Vuokatti Östersund

1 040 km

Östersund Pokljuka

2 320 km

Pokljuka N. Město n. M.

650 km

Celkem: 6 230 km