Vítěz závodu mužů porazil největšího favorita Jana Čelůstku o jedenáct vteřin, Frintová vyhrála v podstatě stylem start cíl.

V Telči se bojovalo na olympijských tratích 100 metrů plavání, 40 kilometrů na kole a 10 kilometrů běhu. Závod s názvem Triatlon Telč 2014 přilákal mnoho velkých jmen českého triatlonu v čele s trojicí olympioniků z Londýna Vendula Frintová, Jan Čelůstka a Přemysl Švarc.

Závod mužů byl dlouho vyrovnaný a dramatický až do konce. Švarc si sice vytvořil poměrně solidní náskok, ale o vítězství se musel nakonec strachovat. „Ve třetím kole mě začaly chytat křeče, musel jsem zpomalit a Honza mě skoro doběhl. Jenže takhle rozběhnutý závod se prostě v posledním kole nevzdává, navíc s těmi fanoušky," pochválil publikum v Telči Švarc.

Švarc přiznal, že k triumfu mu možná pomohl i fakt, že v České republice je po návratu ze soustředění už týden. „Ono se to možná rozhodovalo už na startu, jelikož já jsem tu už týden, co jsem přijel z výšek, zatímco Honza se až nyní vrátil z Tater. Měl jsem tedy týden na aklimatizaci a ono to vedro tady dělá divy," řekl šťastný Švarc, pro něhož to byl premiérový titul mistra republiky.

„V prvním kole běhu jsem si zaběhl a nejspíš mě to stálo titul. Nějací turisté tam sundali zábrany a já si před závodem neprobíhal trať, takže jsem běžel jinam. A když jsem se vrátil, předběhli mě dva běžci, na které jsem měl předtím náskok, zatímco na vedoucí dvojici jsem moc neztrácel. Nevím ale, kolik přesně to bylo ta ztráta," litoval v cíli Čelůstka.

To závod žen byl podstatně jednoznačnější a podle očekávání vyhrála mistryně Evropy Vendula Frintová. Druhou Jitku Šimákovou deklasovala o více než tři minuty. „Ve vodě to skvěle potáhla Jitka, z ní jsme vylézaly čtyři ve skupince, následně jsme zůstaly tři. Skvěle tam fungovala spolupráce, což bylo výborné. No a v běhu už jsem si běžela to svoje," glosovala závod s úsměvem Frintová.