V posledním závodě se Gabriela Koukalová po třetí střelbě dostala do čela hromadného závodu a až do cíle už před sebe nikoho nepustila.

Byla to vytoužená odměna pro všechny, kteří mrzli na Vysočině. I pro organizátory, trenéry, dobrovolníky.

Český tým patřil po celé čtyři dny k nejlepším ve startovním poli. Provázela jej ale také smůla.

Připomeňme pády právě Koukalové ve sprintu nebo Ondřeje Moravce ve stíhačce. Nakonec se právě tyto dvě opory postaraly o nejlepší česká umístění v Novém Městě.

NIC SI NEPAMATUJE

Hromadný závod jim totiž vyšel parádně. Koukalová se sice jednou minelou na druhé střelecké položce propadla na jedenácté místo, běžela však fantasticky. „Vedoucí závodnice mají většinou tendenci jet trošku na jistotu, proto jsem to zkusila napálit a co nejrychleji je dojet," popisovala svoji strategii česká hvězda.

Po bezchybné třetí střelbě už byla Koukalová na čele startovního pole a Vysočina Arena bouřila. „Dostala jsem se do ohromné euforie," netajila obhájkyně Křišťálového glóbusu. „Musím přiznat, že si ze závěrečných dvou okruhů ani z poslední střelby vůbec nic nepamatuji."

Po závěrečné bezchybné palbě již všichni věřili ve zlatou tečku. „Já jsem začala věřit při závěrečném stoupání. Ohlédla jsem se a viděla Lauru (Dahlmeierovou) nějakých patnáct metrů za sebou. To už jsem si říkala, že to bude dobré."

Průjezd cílovou rovinkou si viditelně užívala. Ještě jedno ohlédnutí, zdvižené ruce – a cíl! „Závod probíhal v úžasné atmosféře," uvedla vítězka na tiskové konferenci. „Jsem ráda, že jsem mohla těm fantastickým fanouškům nabídnout takovýto vánoční dárek. Teď jsem plná emocí, je to jeden z největších okamžiků mé kariéry. Asi i víc než medaile ze Soči."
Jen pro zajímavost: šlo o její čtrnácté vítězství!

TĚSNĚ POD PÓDIEM

Nechybělo moc a mohla si dát šampaňské s Ondřejem Moravcem. I on se včera pral o „bednu", ale nakonec zůstal těsně pod ní.

Zavinil to jeden omyl na poslední střelbě.

Přes dobrý běžecký výkon bral bramboru. Ve Vysočina Areně už popáté v kariéře…

„Převládající emoce? Naprostá spokojenost," hlásil Moravec v cíli. „Dostat se do šestky je čím dál tím těžší. Tohle je pro mě samozřejmě motivace do dalších závodů."

Jisté je, že je pojede se stejnou zbraní, kterou mu po pádu trenéři slepili.