„Byla to shoda neuvěřitelných událostí, ale na to se nedá vymlouvat,“ přiznává nehrající kapitán Kamil Vondráček.

Vypadá to, že se sestupem jste se ještě nesmířil, že?
To dost dobře nejde. My jsme byli v kvalifikaci jeden zápas od postupu do semifinále, ale nakonec to pro nás skončilo sestupem. Byla to shoda neuvěřitelných událostí, ale na to se nedá vymlouvat. Měli jsme na záchranu tři možnosti, nevyužili jsme ani jednu.

Padl na tým po smolné porážce s Libercem nějaký splín, nebo něco podobného?
To ne, my jsme si věřili i na Pardubice. Sice se soupeř posílil o Cadantuovou a na čtvrtém kurtu hrál zkušený David Novák, ale bylo v našich silách zápas zvládnout. Bohužel holky prohrály všechny zápasy, ale klidně mohly vyhrát všechny. Hlavně Richel Hogenkampová byla blízko, Nils Langer prohrál 5:7 v pátém setu. Naše klasika, vyhrávali jsme jasně, prohrávali těsně.

V baráži proti Mostu všechno vypadalo dobře. Po dvouhrách jste vedli 4:2 a ve třech čtyřhrách tak stačilo uhrát jeden bod…
Největší problém byl u Nilse. Proti Pardubicím si poranil břišní sval a nemohl dobře podávat. Potom si ho utrhnul úplně, jinak by svůj zápas asi snadno vyhrál a nebylo by co řešit. Věděli jsme, že v chlapských deblech nebudeme mít asi šanci. Kromě zranění Nilse nám nepomohl fakt, že Marton Fucsovics měl v dublovém žebříčku 60 bodů a musel tak podle pravidel na první kurt. Spoléhali jsme na holky, ale těm se ve čtyřhrách nedařilo a neuhrály ani bod.

Proč nenastoupil Tomáš Papík?
Další pravidlo baráže, které se řídí českým tenisovým svazem. Byl u nás na hostování ze Sparty, a proti Mostu tak nastoupit nemohl.

Za to Most mohl postavit šest cizinců…
Přesně tak, pokud jsou z Evropské unie. To jsme ostatně mohli i my, jenže kde je sehnat na poslední chvíli, když jsou pravidla pro extraligu jiná.

Jaké jsou další výhledy pro Spartak?
Zatím ještě nevíme. Musíme si sednout a dohodnout se na další strategii. První liga se hraje v září, bude obtížné kádr doplnit, i když základ máme dobrý. V každém případě bychom první ligu nechtěli dlouhodobě hrát, taký´že je potřeba se rychle vrátit, nebo úplně přehodnotit situaci. V horizontu tří čtyř let však chceme zapojit do hry více našich odchovanců.

Zase tak dlouho ale čekat nemůžete…?
Přesně tak, přestupy českých hráčů se musí vyřešit do konce ledna. Pro nás to ale znamená, postavit tým na září a pak případně na baráž na prosinec. Těžká a drahá věc, když je pro nás prioritou chod klubu. Návrat je určitě těžší než extraligu udržet. Obdivuji Most, že tým takhle manažersky a finančně poskládal.

Budete usilovat případně o pořádání skupiny na domácí půdě?
Těžko říct, v první lize nejsme od roku 1999 (tehdy Spartak turnaj pořádal – pozn. autora), neznáme zákulisní dohody.

Na druhou stranu, rýsují se soupeři z okolí. Dává to nějaký náboj?
To je pravda, navíc i první liga je velmi kvalitní soutěž. Asi nás čekají Třebíč, TC Brno, v případě postupu pak asi Neridé, Mariánské Lázně nebo liberecká juniorka. Jak jsem řekl, návrat je hodně těžký.