Výběr BC Vysočina se ve skupině o udržení brzy dostal do klidných vod, a díky velmi dobře zvládnutým posledním mačům a s přispěním píseckých dvou proher se dostal dokonce do čela tabulky. „Máme jediní v té skupině kladné skóre, jinak jsou všichni v minusu, z toho máme radost. Samozřejmě se to může v posledním kole změnit. Ale je parádní, že budeme hrát finále play-out s Pískem. Sice bohužel u nich, ale i tak jsme moc rádi, že to utkání pro nás něco znamená a bude v něm o co hrát," říká trenér jihlavských basketbalistů Petr Pešout.

Písecká charakteristika je prý jednoznačná. „Zónová obrana a vynikající střelci za tři. Těch trojek oni dávají strašně moc, nejsou daleko od toho, aby v utkání nastříleli čtrnáct trojek, a to jsou ty body navíc, které ty zápasy rozhodují. Určitě si musíme dát pozor na jejich střelce a najít recept na zónu," má jasno kouč hostů.

A ještě zvedá varovně prst. Nutí ho k tomu jméno Petr Šlechta, který v BC Vysočina loni hostoval. „Je to nejlepší hráč ligy v průměru bodů na zápas. A ten se bude chtít bohužel ukázat, i když jsme velcí kamarádi, tak to zdravé nasazení to mít bude," tuší Petr Pešout.

Nicméně i jeho tým má o co hrát. A jihlavští jsou známi tím, že kůži lacino nedávají. Budou se rvát. „Pevně věřím, že jsme schopní je potrápit a vyhrát tam. Jsme v dobré formě," tvrdí trenér hostů, které čeká bouřlivá atmosféra. „Chodí tam čtyři sta diváků. To bude mít šťávu a já se na to moc těším, hráči také. Dokonce v šatně probíhalo, že se pomalujeme jako válečníci," doplňuje trenér s trochou nadsázky.

A jaká bude sestava BC Vysočina? „Bohužel nám bude chybět Novák," zoufá Pešout, který ale má z čeho vybírat. Radost mu v poslední době dělá hlavně dravé mládí. „Naši mladíci se skvěle zapojují, a když se dívám na technický zápis, tak teď o víkendu odehráli pěknou porci minut. A když kouknu na kolonku body, tak i tam jim přibývají. Dokážou ty tahouny plnohodnotně nahradit, a já jsem rozhodnutý jim i v Písku dát prostor," uzavírá kouč.

Program 8. kola – pátek: Písek – BC Vysočina (19.00), Košíře – Havířov (20.15), Liberec – Ostrava (19.30). Neděle: Trutnov – Šlapanice (14.00).