Druhý ročník Jihlavské 24 MTB se hlásí ke slovu. Závod, který odstartuje sérii čtyř čtyřiadvacetihodinovek zařazených do československého seriálu 24 hodin MTB, odstartuje v sobotu v pravé poledne na jihlavském Masarykově náměstí. Závodníci si při něm sáhnou až na dno svých sil, protože nejlepší jezdci tráví v sedle přes třiadvacet hodin. Loňský vítěz David Granát ujel za třiadvacet hodin dvaatřicet minut a třiačtyřicet vteřin 407 kilometrů.

Cyklisté bojují při závodě především s únavou, což potvrdil i vítěz prvního ročníku Jihlavské 24. „Na několik set metrů jsem usnul, naštěstí jsem při tom šlapal, proto jsem nespadl. Byl to zajímavý zážitek," směje se Granát.

Ústecký závodník ale letos prvenství v elitní kategorii obhajovat nebude. „Zúčastním se pouze závodu dvojic mix," prozradil. „Ale ještě před tím budu dopoledne startovat na Českém poháru v Mostě, který startuje v devět. Po zhruba čtyřech hodinách a sedmdesáti těžkých kilometrech se přesunu do Jihlavy. V poledne do závodu odstartuje moje kolegyně a bude doufat, že rychle přijedu, abych ji vystřídal," říká s úsměvem Granát.

Upravená trať

O vítězství v elitní mužské kategorii si to zřejmě rozdají dvě hvězdy české vytrvalostní cyklistiky, mistr světa ve čtyřiadvacetihodinovce z loňského roku Tomáš Kozák a Zdeněk Kříž, mistr Evropy ve čtyřiadvacetihodinovce z roku 2008. „Jsme rádi, že se nám povedlo Tomáše (Kozáka), Zdeňka (Kříže) i Davida (Granáta) na závod nalákat. Patří ke špičce čtyřiadvacetihodinovek, proto jsme o ně velice stáli," prohlásil ředitel závodu Jiří Holoubek.

Organizátoři pro letošní druhý ročník změnili trať. „Provedli jsme drobnou změnu. Okruh je o něco kratší, místo jedenácti kilometrů má jen devět a půl. Navíc jsme zařadili atraktivní technický úsek okolo Staré plovárny," uvedl Jan Svoboda, který má na starost trať závodu. „Změna není drobná, ale zásadní," usmívá se Kříž. „Ale je výrazně k lepšímu," dodal.

Závodu by se celkem ve všech kategoriích mělo zúčastnit okolo pěti set jezdců. „Bude to pro nás zatěžkávací test, abychom věděli, jaká je kapacita," nechal se slyšet ředitel závodu.

Včera startovní listina čítala 431 závodníků. „Někteří to však nechávají až na poslední chvíli, proto toto číslo nemusí být konečné. Bude záležet i na počasí," reaguje Holoubek. „Na start by se mělo postavit i asi padesát Slováků a dva závodníci přijedou z Irska, ale nejsou to Irové," dodává.

Organizátoři si pro účastníky připravili i několik zpestření. „Kromě doprovodného programu se na start závodu postaví i členové kapely Wohnout Jan Homola a Jiří Zemánek a Arciskačány Jindřich Dostál a Miroslav Paleček," upozorňuje Holoubek. „Navíc jsme vypsali neoficiální kategorii závodníků nad sto kilo, což bylo pozitivně kvitováno závodníky," doplňuje Ivo Renza, vedoucí projektu Jihlavská 24 MTB. „Kromě hlavního závodu na čtyřiadvacet hodin se pojede ještě šestihodinový a dvanáctihodinový závod a středoškolské mistrovství kraje Vysočina. Navíc je ještě vypsaná soutěž o nejrychlejší kolo," vyjmenovává Renza.