“Masáž je tím nejlepším doplňkem po saunování, protože svaly jsou krásně prohřáté a jsou na ni připraveny, čímž se efekt masáže ještě znásobí. Například u nás ve Wellness Horal po sauně doporučujeme ayurvédskou nebo thajskou olejovou masáž, která je především o relaxaci,“ říká Martin Pařízek, ředitel relaxačních center Wellness Horal a L-Spa v Resortu Valachy Velké Karlovice. Ta nabízejí různé druhy saun a k nim i saunové rituály, exotické masáže a relaxační procedury.

Daniela Martinovská
Paleo je životní styl, který „neošulíte“

Masáží, které si dnes můžeme dopřát, je nepřeberné množství. Která ale udělá dobře zrovna nám? A jak se na ni připravit? „Při výběru masáže je důležité si uvědomit, v jakém jste rozpoložení i kondici, tedy zda potřebujete řešit nějakou obtíž, nebo chcete hlavně relaxovat a uvolnit se, což je ideální po saunování. Zvažte vždy i míru stresu, jíž procházíte, ať už v důsledku doznívajících starostí z práce, nebo i v soukromí. Vše má totiž vliv na výsledný efekt a účinek masáže,“ radí Martin Pařízek.

A tady je přehled přínosů v současné době nejoblíbenějších masáží:

- Ajurvédská masáž je skvělá pro celkové oživení těla i mysli, a hlavně pro rozproudění lymfy. Například problém s oteklýma nohama je důsledkem toho, že lymfa nefunguje, jak by měla. Ajurvédská masáž lymfu znovu rozproudí, a navíc pomáhá k celkové detoxikaci organismu. Na ajurvédské masáže by si ale měli dát pozor všichni, kdo trpí nějakým chronickým onemocněním.

- Za univerzální a bezproblémovou pro všechny je pak považování thajská olejová masáž, která je hlavně o relaxaci a navození pocitu harmonie. Je tak pohodová, že se při ní možná i na chvilku zdřímnete.

Saunování je velmi prospěšné zdraví.
Voňavé saunování, které prospívá zdraví

- Jávská masáž má v Indonésii tisíciletou tradici. Je opravdu jemná, přitom ale velmi účinná. Přináší uvolnění a uklidnění při nadměrném duševním a fyzickém vypětí. Blahodárně působí na celkovou kondici organismu, regeneruje pokožku, navozuje příjemnou náladu, odstraňuje únavu a posiluje regeneraci celého organismu. Současně napomáhá lepšímu prokrvení a návratu žilní krve a mízy z periferií do oběhového centra.

- Pro rozhýbání těla a na bolavé svaly je dobrá tradiční thajská masáž, která se provádí v zapůjčeném oděvu, používají se při ní i různé protahovací cviky a někdy se proto také označuje jako asistovaná jóga. Je užitečná mimo jiné po sportovním výkonu, kdy se svaly dobře protáhnou, a proto ji často volí sportovci.