S myšlenkou vyrábět skvostnou čokoládu přišel majitel František Hlava. „Měli jsme cukrárnu na rohu Benešovy ulice v Jihlavě od roku 1994 do roku 1998. Vyráběli jsme pouze dorty a zákusky. Otec navštívil v roce 1996 veletrh, kde objevil stroj na výrobu čokolády, a myšlenka, že by mohl vyrábět čokoládové pochoutky, ho tak nadchla, že stroj koupil,“ vypráví dcera majitele Kamila Hlavová, která ve firmě vypomáhá s administrativou.

Ze začátku vyráběli Hlavovi pouze čokoládu bez náplní v podobě medvídků, želviček a jazýčků, ale zájem o lahodné pochoutky byl veliký. „V roce 2000 jsme se dostali k výrobě plněných pralinek,“ naznačuje začátky čokoládovny Hlavová. Nabídka sortimentu se neustále mění, ale několik druhů zůstává naprosto stejných už od první republiky. „Jsou to výrobky, které byly oblíbené už dříve, patří ke špičce, jako třeba lázeňské ovoce,“ uvedla Kamila Hlavová.

Mezi oblíbené pak patří lískové a vlašské oříšky ve všech druzích čokolády, mořské plody nebo košíčky. V prostorách suterénu rodinného domu, kde se výrobna nachází, pracuje deset zaměstnanců. „Pracuji tady brigádně už druhým rokem. Balím výrobky po určitých kilech pro zákazníky, kteří si čokoládu objednají. Nebo dělám plechovky, bonboniérky a různě balené pralinky,“ popsala svou práci důchodkyně Zdena Augustová z Vyskytné.

I v tak malém počtu jsou zaměstnanci schopni vyrobit až 150 kilogramů čokoládových výrobků za den. „Do června bychom se chtěli přestěhovat do nových a větších prostor,“ zdůraznila Hlavová s tím, že čokoládovna zůstane ve Vyskytné. Služebně nejstarší je v kolektivu Markéta Vašáková z Vyskytné. „Dělám ve firmě už dva roky, u stroje. Plním formičky čokoládou a náplní,“ objasňuje veselá žena, která prý i přesto, že s čokoládou pracuje denodenně, ráda si sem tam smlsne oblíbené kokosové švestky. Specializované prodejny najdou mlsouni po celé republice. „V Jihlavě je naše prodejna naproti Grand Hotelu v
Husově ulici, kde prodáváme v zimním období,“ objasňuje Hlavová.