V nabídce mnoha restaurantů se tak objevují jídla z kuchyně našich babiček. Kdysi bývala opakovanou klasikou, dnes získávají punc zajímavých a vyhledávaných specialit.

„Třeba ve Francii či Itálii na to už přišli dávno. Zatímco nabídka lyžování či cykloturistiky je sezonní, tak kulinářská nabídka je celoroční. Také je velký rozdíl mezi investicemi do vybudování sjezdovky a zaměřením jídelníčku na tradiční pokrmy. Měli bychom změnit fakt, že pětašedesát procent turistů jedoucích do naší země míří jen do Prahy. Dostat starou českou a moravskou gastronomii do jídelních lístků je velkou šancí regionů," uvedl v této souvislosti známý podnikatel Tomio Okamura.

Mezi průkopníky nové kulinářské „tváře" Vysočiny patří například restaurant U České koruny v Lipnici nad Sázavou.

„Našli jsme řadu jídel a receptur, které vycházejí z místní tradice a pravidelně je na náš jídelní lístek zařazujeme," řekl Martin Hašek, spolumajitel restaurace a pra᠆vnuk spisovatele Jaroslava Haška.

„Za všechny bych uvedl třeba pecíny. Jde vlastně o na sádle smažené placky z nastrouhaných vařených brambor smíchaných s vejcem a polohrubou moukou. Podávají se namazané teplými povidly a  pocukrované," přiblížil Hašek a dodal, že je lze podávat i jako povidly plněné taštičky coby příloha k různým masovým pokrmům.

Hosté si čas od času mohou v Lipnici pochutnat i na Kočičím hrnci. „Hosté si při tomto jídle rádi poslechnou i to, že Kočičí hrnec často na Lipnici jídával i Jaroslav Hašek. Jde opět o pokrm ze surovin, které zde bývaly doslova v každé chalupě. A o co jde? Brambory se smíchají se zelím a osmaženou cibulkou a  nakonec se smísí a zahustí vejcem," prozradil Hašek.

Ten k typickým jídlům Vysočiny řadí i klasický bramborový guláš. „Původní místní receptury využíváme také při přípravě polévek či sladkých jídel, například lívanců, buchet či moučníků. Jejich základem jsou opět suroviny zdejšího kraje. Jablka, jahody, rybíz, maliny, borůvky a  další sezonní ovoce," pokračoval Hašek.

Na svého slavného předka nezapomíná při vlastním hospodském podnikání on ani jeho otec Richard Hašek. „Řečeno moderním slovníkem, Jaroslav Hašek je dobrou reklamní značkou. Již dříve jsem si všiml, že hosté kvitují, když si u nás mohou objednat něco, co nese jeho jméno. Připomínat, že v hostinci točíme i Haškův ležák, je zbytečné," poznamenal Hašek.