VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivovarům se daří, na speciály se dali i velcí

Vysočina - Na Vysočině vyráběná piva se již počítají na stovky. Zásluhu na tom mají hlavně množící se minipivovary, ale stranou nezůstávají ani tradiční výrobci.

10.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto Foto: DENÍK/archiv

Nenávratně pryč je doba, kdy na Vysočině působily jen čtyři velké pivovary a konzumenti mohli vybírat mezi desítkou, jedenáctkou a dvanáctkou. Regionální pivovarnictví nyní nabírá dech, a pokud by chtěl někdo v parném létě ochutnat všechna na Vysočině vařená piva, musel by si vzít hodně dlouhou dovolenou. V kraji totiž působí už sedmnáct pivovarů a počet vyráběných piv se blíží ke dvěma stovkám. A další nové značky zanedlouho přibudou.

„Současná situace na trhu je příznivá. Náš typický zákazník tolik nehledí na cenu, ale hledá pivo chuťově zajímavé, nepasterované a poctivé," říká Zdena Stryková, jednatelka pivovaru v Chotěboři na Havlíčkobrodsku.

První pivo v Chotěboři uvařili teprve před pěti roky, vloni už atakovali hranici dvaceti tisíc vyrobených hektolitrů a letos by to mohlo být ještě o tři čtyři tisíce více. „Podařilo se nám skloubit tradiční technologii vaření piva s využitím moderních prvků řízení technologických procesů. Zároveň vychází sázka na regionálnost produktu," popsala Stryková.

V Humpolci vsadili na kvasnice

Významný nárůst produkce hlásí i největší pivovar v kraji humpolecký Bernard. Vloni zde uvařili více než dvě stě třicet tisíc hektolitrů piva, letos to bude ještě více. „Značka Bernard se na pivním trhu stává specialitou. V posledních měsících je zájem o naše kvasnicová piva. Jsme nyní asi jediný pivovar, který má ucelenou řadu lahvových kvasnicových piv," popsal mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Na speciality sázejí i další velcí výrobci. Jihlavský pivovar prorazil se svým Altbierem, havlíčkobrodský Měšťanský pivovar letos přišel například s Rebelem Tudor. „Jde o světlé výčepní pivo s intenzivnější hořkostí, výrazně plné chuti a bohatou pěnou," vysvětlila Dagmar Ešnerová z brodského pivovaru.

Lehká piva jsou v parném létě v kurzu i podle sládka jihlavského pivovaru Jaromíra Kaliny. „V těchto letních měsících je rozhodně zvýšený zájem o piva, která dobře zaženou žízeň a osvěží organismus," říká.

Zájem je ale také o lehčí speciály. „Jihlavský Altbier je již od května velmi žádanou pochoutkou a osvěžením, na večer pak lidé sáhnou po kvasnicovém pivu, které doplní minerály a energii," doplnil Kalina.

Nabídkou takzvaných kvasnicových piv, tedy živých piv s kvasinkami, větší pivovary reagují na expanzi minipivovarů. Ty nyní vyrůstají jako pověstné houby po dešti a přes relativně malou výrobní kapacitu přestává být jejich podíl na trhu zanedbatelný.

Největším z malých je na Vysočině pivovar v Dalešicích na Třebíčsku. Podnik, známý z filmových Postřižin, během posledních dvou let téměř zdvojnásobil produkci.

Daří se i dalším malým pivovarům. Minipivovary, které ročně vyrobí kolem tisícovky hektolitrů, již mají svou klientelu, ale rozrůstá se i počet takových, které ročně opustí třeba jen čtyři stovky padesátilitrových sudů.

„Vzniká stále více minipivovarů, takže nabídka se neustále rozšiřuje. V podstatě se však všude vaří standardní ležáky a k tomu silnější speciály nebo svrchně kvašená piva," říká Martin Povýšil, člen jihlavského Svazu pivních turistů a také majitel minipivovaru Ruprenz z Uhřínovic na Jihlavsku.

„V současné době je stále větší poptávka po raritách z malých pivovarů, ale i po speciálech ze středních pivovarů. Současný pivař už pije především na chuť, takže tomuto trendu se podřizuje nabídka," doplnil Povýšil.

Podle Ivana Gajdoše, který vaří od loňského května pivo v Biskupicích na Třebíčsku, musejí majitelé minipivovarů oslovit zejména lidi ve městech. „Na vesnicích je znát jakási setrvačnost a patriotismus. Pije se Hostan, Kozel, Regent a na nic jiného lidé neslyší," soudí Gajdoš. „Nedávno jsme ale třeba přivezli do Prahy náš višňový speciál a lidé se s kelímky piva hned stavěli do fronty na další," dodal.

Jedno pivo na dvanáct způsobů

Na neobvyklá piva sází také jihlavský Radniční právovárečný pivovar, který funguje v podzemí historické budovy jihlavské radnice. Kromě vaření obvyklých piv zde založili tradici experimentálního piva s názvem Single Hop Ejl. „Sládek Jarda Dorážka vaří od ledna do prosince dvanáctkrát stejné, a přesto jiné pivo Post Apocalyptic Ale 12°," popsala Kamila Gebrtová z radničního pivovaru.

„Je to nefiltrovaný, nepasterizovaný, pětkrát chmelený svrchně kvašený speciál typu Pale Ale. Zajímavé na tom je, že po celý rok zachovává postup vaření, stupňovitost, hořkost i barvu piva, ale u každé várky používá jiný chmel," doplnila Gebrtová.

Přestože je nabídka velmi rozmanitá, vznikají dalších pivovary. Již v pátek bude katolický farář Jan Vecheta žehnat novému pivovaru v rekreačním areálu Borovinka u Domanína na Bystřicku. V září by se pak měly poprvé roztočit pípy pivovaru Heřman ve Vladislavi na Třebíčsku.

„Poptávka zatím převyšuje nabídku, takže je to dobré. Pivovárek je neustále ve vývoji a s lidmi kolem piva je ohromná legrace," pochvaluje si Tomáš Kokeš Kopačka, sládek nedávno zprovozněného pivovaru Kokeš v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku.

Autor: Stanislav Caha

10.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Sociální pracovník 22 000 Kč

Odborní pracovníci v oblasti sociální práce Vedoucí adiktologických služeb pro zařízení Adiktologická ambulance, Centrum U Větrníku, Následná péče pracoviště Jihlava. Požadované vzdělání: bakalářské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Specifické požadavky: , - VŠ vzdělání, které je svým obsahem zaměřeno na práci s lidmi , - sebezkušenostní výcvik (min. 350 hodin sebezkušenosti, alespoň započatý), - praxe v adiktologických službách , - zkušenost s projektovým řízením a vedením projektové dokumentace , - komunikační a organizační schopnosti (manažerské dovednosti), - orientace v problematice sociálních a zdravotnických služeb , - osobnostní předpoklady pro práci vedoucího, zkušenost s vedením týmu, - psychická odolnost, vysoká míra odpovědnosti, - osobnostní předpoklady pro práci s cílovou skupinou , Obecné předpoklady: , - trestní bezúhonnost, - zdravotní způsobilost, - znalost práce na PC (MS Office), - řidičský průkaz skupiny B, Obsah práce: , - zodpovědnost za realizaci služeb v souladu s příslušnými zákony, - zodpovědnost za řízení služeb , - případně přímá práce s uživateli služeb, - zastupování služeb v médiích, komunikace s úřady a institucemi, - spolupráce s organizacemi v rámci závislostní problematiky, Písemné přihlášky do výběrového řízení obsahující motivační dopis a strukturovaný životopis zasílejte do 24. července 2018 na adresu Jakubské nám. 2, 586 01 Jihlava nebo e-mailem: vladislava.ruzickova@jihlava.charita.cz s předmětem zprávy VŘ Vedoucí adiktologických služeb. , , Bližší informace podá Mgr. Zuzana Fialová, zástupce ředitele pro služby sociální prevence OCHJ, tel.: 734 170 703. , O výběrovém řízení a časovém harmonogramu budou vybraní zájemci písemně informováni.. Pracoviště: Diecézní charita brno - oblastní charita jihlava, Jakubské náměstí, č.p. 5, 586 01 Jihlava 1. Informace: Zuzana Fialová, +420 734 683 867.

Výroba - Výroba Montážní dělník 13 000 Kč

Montážní dělníci elektronických zařízení Montážní dělník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 30. Poznámka: Místo výkonu práce Pávov 113, Jihlava a Střítež u Jihlavy 3., Popis vykonávané činnosti: montážní výrobní dělník ve výrobě světlometů, práce na výrobní lince, vizuální kontrola, Další požadavky: praxe na obdobné pozici velkou výhodou, smysl pro detail, preciznost. Pracoviště: Automotive lighting s.r.o., 586 01 Jihlava 1. Informace: Eva Podsedková, +420 567 562 127.

Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 25 000 Kč

Elektromechanici elektrických zařízení (kromě zařízení v dopravních prostředcích) Technik - elektrotechnik. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme:, vyhláška 50/1998 (krátká praxe), obor elektrotechnika, autoelektrikář, automechanik, opravář zemědělských strojů, manuální zručnost, spolehlivost, pracovitost, zodpovědnost, svářecký průkaz výhodou. Životopisy zasílejte na info@hydapress.cz. Pracoviště: Hydapress cz s.r.o. - jihlava, Humpolecká, č.p. 13, 586 01 Jihlava 1. Informace: Marta Hvězdová, +420 722 079 052.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 7 500 Kč

Uklízeči v provozovnách osobních služeb Uklízeč/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 7500 kč, mzda max. 8000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme ŘP, znalost práce na PC., V případě zájmu zašlete životopis mailem na info@robinsonjihlava.cz .. Pracoviště: Delon mode s.r.o. - zábavní park robinson, Pod Jánským kopečkem, č.p. 5712, 586 01 Jihlava 1. Informace: Natálie Slaná, +420 727 805 237.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bramborářský seminář v kulturním domě v Olešné.
7

Cena brambor se možná bude lehce zvyšovat

Nalezná fena - černobílý kříženec.

Mezi nalezenými věcmi je i pes

Extrémní obscénnosti v Trutnově a postsovětský násilník v Brně: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 19. července 2018.

Žirafí samec neuhynul kvůli otravě, ale dlouhodobému stresu

Jihlava – Za smrtní osmiletého žirafího samce Manu z jihlavské zoologické zahrady stojí střevní komplikace a dlouhodobý stres. Byl totiž nejslabším členem z trojice žirafích samců. Paul a Zuberi tak zůstanou ve výběhu sami.

Lidé z Vysočiny si přivezli z dovolené červy pod kůží

Vysočina – Období dovolených s sebou přináší také větší počet úrazů a onemocnění. Lidé z Vysočiny si nejčastěji přiváží průjmová onemocnění, najdou se ale i závažnější případy.

Ve Zborné se již mohou lidé napojit na kanalizaci

Jihlava – Nová splašková kanalizace v Jihlavě-Zborné je hotová od loňského dubna, více než rok se však čekalo na patřičná povolení.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT