VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivovarům se daří, na speciály se dali i velcí

Vysočina - Na Vysočině vyráběná piva se již počítají na stovky. Zásluhu na tom mají hlavně množící se minipivovary, ale stranou nezůstávají ani tradiční výrobci.

10.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto Foto: DENÍK/archiv

Nenávratně pryč je doba, kdy na Vysočině působily jen čtyři velké pivovary a konzumenti mohli vybírat mezi desítkou, jedenáctkou a dvanáctkou. Regionální pivovarnictví nyní nabírá dech, a pokud by chtěl někdo v parném létě ochutnat všechna na Vysočině vařená piva, musel by si vzít hodně dlouhou dovolenou. V kraji totiž působí už sedmnáct pivovarů a počet vyráběných piv se blíží ke dvěma stovkám. A další nové značky zanedlouho přibudou.

„Současná situace na trhu je příznivá. Náš typický zákazník tolik nehledí na cenu, ale hledá pivo chuťově zajímavé, nepasterované a poctivé," říká Zdena Stryková, jednatelka pivovaru v Chotěboři na Havlíčkobrodsku.

První pivo v Chotěboři uvařili teprve před pěti roky, vloni už atakovali hranici dvaceti tisíc vyrobených hektolitrů a letos by to mohlo být ještě o tři čtyři tisíce více. „Podařilo se nám skloubit tradiční technologii vaření piva s využitím moderních prvků řízení technologických procesů. Zároveň vychází sázka na regionálnost produktu," popsala Stryková.

V Humpolci vsadili na kvasnice

Významný nárůst produkce hlásí i největší pivovar v kraji humpolecký Bernard. Vloni zde uvařili více než dvě stě třicet tisíc hektolitrů piva, letos to bude ještě více. „Značka Bernard se na pivním trhu stává specialitou. V posledních měsících je zájem o naše kvasnicová piva. Jsme nyní asi jediný pivovar, který má ucelenou řadu lahvových kvasnicových piv," popsal mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Na speciality sázejí i další velcí výrobci. Jihlavský pivovar prorazil se svým Altbierem, havlíčkobrodský Měšťanský pivovar letos přišel například s Rebelem Tudor. „Jde o světlé výčepní pivo s intenzivnější hořkostí, výrazně plné chuti a bohatou pěnou," vysvětlila Dagmar Ešnerová z brodského pivovaru.

Lehká piva jsou v parném létě v kurzu i podle sládka jihlavského pivovaru Jaromíra Kaliny. „V těchto letních měsících je rozhodně zvýšený zájem o piva, která dobře zaženou žízeň a osvěží organismus," říká.

Zájem je ale také o lehčí speciály. „Jihlavský Altbier je již od května velmi žádanou pochoutkou a osvěžením, na večer pak lidé sáhnou po kvasnicovém pivu, které doplní minerály a energii," doplnil Kalina.

Nabídkou takzvaných kvasnicových piv, tedy živých piv s kvasinkami, větší pivovary reagují na expanzi minipivovarů. Ty nyní vyrůstají jako pověstné houby po dešti a přes relativně malou výrobní kapacitu přestává být jejich podíl na trhu zanedbatelný.

Největším z malých je na Vysočině pivovar v Dalešicích na Třebíčsku. Podnik, známý z filmových Postřižin, během posledních dvou let téměř zdvojnásobil produkci.

Daří se i dalším malým pivovarům. Minipivovary, které ročně vyrobí kolem tisícovky hektolitrů, již mají svou klientelu, ale rozrůstá se i počet takových, které ročně opustí třeba jen čtyři stovky padesátilitrových sudů.

„Vzniká stále více minipivovarů, takže nabídka se neustále rozšiřuje. V podstatě se však všude vaří standardní ležáky a k tomu silnější speciály nebo svrchně kvašená piva," říká Martin Povýšil, člen jihlavského Svazu pivních turistů a také majitel minipivovaru Ruprenz z Uhřínovic na Jihlavsku.

„V současné době je stále větší poptávka po raritách z malých pivovarů, ale i po speciálech ze středních pivovarů. Současný pivař už pije především na chuť, takže tomuto trendu se podřizuje nabídka," doplnil Povýšil.

Podle Ivana Gajdoše, který vaří od loňského května pivo v Biskupicích na Třebíčsku, musejí majitelé minipivovarů oslovit zejména lidi ve městech. „Na vesnicích je znát jakási setrvačnost a patriotismus. Pije se Hostan, Kozel, Regent a na nic jiného lidé neslyší," soudí Gajdoš. „Nedávno jsme ale třeba přivezli do Prahy náš višňový speciál a lidé se s kelímky piva hned stavěli do fronty na další," dodal.

Jedno pivo na dvanáct způsobů

Na neobvyklá piva sází také jihlavský Radniční právovárečný pivovar, který funguje v podzemí historické budovy jihlavské radnice. Kromě vaření obvyklých piv zde založili tradici experimentálního piva s názvem Single Hop Ejl. „Sládek Jarda Dorážka vaří od ledna do prosince dvanáctkrát stejné, a přesto jiné pivo Post Apocalyptic Ale 12°," popsala Kamila Gebrtová z radničního pivovaru.

„Je to nefiltrovaný, nepasterizovaný, pětkrát chmelený svrchně kvašený speciál typu Pale Ale. Zajímavé na tom je, že po celý rok zachovává postup vaření, stupňovitost, hořkost i barvu piva, ale u každé várky používá jiný chmel," doplnila Gebrtová.

Přestože je nabídka velmi rozmanitá, vznikají dalších pivovary. Již v pátek bude katolický farář Jan Vecheta žehnat novému pivovaru v rekreačním areálu Borovinka u Domanína na Bystřicku. V září by se pak měly poprvé roztočit pípy pivovaru Heřman ve Vladislavi na Třebíčsku.

„Poptávka zatím převyšuje nabídku, takže je to dobré. Pivovárek je neustále ve vývoji a s lidmi kolem piva je ohromná legrace," pochvaluje si Tomáš Kokeš Kopačka, sládek nedávno zprovozněného pivovaru Kokeš v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku.

Autor: Stanislav Caha

10.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství25 000 Kč

Zootechnici Zootechnik/zootechnička. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo pracoviště Zhoř u Jihlavy 92, kravín 450 ks dojnic. Požadujeme kladný vztah ke zvířatům, dobrý zdravotní stav, odborné vzdělání zootechnického směru, samostanost a spolehlivost. Vhodné i pro absolventy., První kontakt telefonicky nebo e-mailem.. Pracoviště: Zemědělská společnost zhoř a.s., 588 26 Zhoř u Jihlavy. Informace: Pavel Dohnal, +420 725 924 518.

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní18 000 Kč

Účetní všeobecní Účetní. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Praxe v oboru výhodou., Životopis zašlete e-mailem.. Pracoviště: Big boss -2017 s.r.o. - pracoviště, Okružní, č.p. 4184, 586 01 Jihlava 1. Informace: Radek Tomášek, +420 737 106 937.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství15 000 Kč

Traktoristé a obsluha zemědělských strojů traktorista. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: informace p.Chalupová, tel.:724 774 982. Pracoviště: Zemědělské družstvo krasonice, 588 64 Krasonice. Informace: Marie Chalupová, +420 567 375 524//724 774 982.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Tesař20 000 Kč

Tesaři Tesař, pokrývač. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Práce na střechách, praxe výhodou. Práce v Jihlavě a okolí zaručena na celý rok. Pracovní doba 8 hodin denně, jen v týdnu.. Pracoviště: Stork střechy, s.r.o., Stavbařů, č.p. 4334, 586 01 Jihlava 1. Informace: Roman Vlach, +420 777 245 284.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ivan Hlinka.

Dvacet let. Tým pro Nagano psal Hlinka ve Velké Bíteši

Nejen děti měly z šeků radost.

Dětské domovy získaly peníze navíc na podporu dětí

Jihlava připravuje inteligentní zastávky MHD

Jihlava – Další krok ke zvýšení atraktivity městské hromadné dopravy (MHD) chystá letos Jihlava. Ve městě se objeví takzvané inteligentní zastávky.

Turisté budou slavit, i v Jihlavě

Jihlava – Významné jubileum letos čeká Klub českých turistů v Jihlavě. Sto třicet let od svého vzniku turisté oslaví komentovanými prohlídkami a naučnými trasami v okolí krajského města.

Jak jsme žili v Československu. V pátek představíme Urbanov

Jihlavsko - V pátek 23. února pokračuje v tištěném Jihlavském deníku nový seriál Jak jsme žili v Československu.

Chřipková epidemie zasáhla dopravní podnik

Jihlava – Chřipková epidemie v těchto dnech sužuje Dopravní podnik města Jihlavy (DMPJ). Nemocní jsou řidiči a omezený je také provoz předprodeje jízdenek na radnici.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT