Sklárnu na výrobu osvětlovacího skla v těchto dnech navštívil nový obchodní partner z Norska. „Vyvíjeli jsme nové produkty pro Nory a podle všeho tak dobře, že budeme mít zakázky. Právě zakázky jsou v dnešní době pro firmu alfa omega přežití,“ v kostce shrnul ředitel sklárny Jan Rabell.

„Zatím jsme zkoušeli pro Nory nové vzorky. Slyšeli jsme, že se líbily. Nafotili si je a snad i objednali. Výroba se začíná rozjíždět a my jsme velmi rádi, že vedení firmy umí najít zákazníky,“ přiblížil vyučený sklář Roman Bašta.

„Nedovedeme si představit, že by sklárna v Janštejně skončila. Každý se bojí, že se to může stát. Byla by to katastrofa, široko daleko o práci nezavadíte a v oboru už vůbec ne. Nikdo raději nemyslí na nejhorší,“ doplnil včera Roman Bašta. Podle Jana Rabella panuje v oboru nervozita, zdrženlivost a obavy.

„Máme signály, že se rýsují nové trhy po krachu velké zahraniční sklárny. Přesto je situace v tuzemsku dost tristní. Kdyby výrazně ubylo objednávek, museli bychom začít propouštět. S tím by ve špatné době nikdo nic nenadělal,“ připustil ředitel. Sklárny Janštejn exportují 65 procent výrobků.