Práce jdou zatím pomaleji než loni, kdy bylo na celé Vysočině 18. července sklizeno 9705 hektarů ploch s ozimým ječmenem. Letos k 17. červenci je v rámci Vysočiny sklizeno 6705 hektarů.

Na Třebíčsku bylo na počátku týdne sklizeno více než 95 procent ploch s ozimým ječmenem, což je nepatrně více než loni. Na Jihlavsku překročila sklizeň ozimého ječmene 53 procent. Následuje Havlíčkobrodsko s necelými 49 procenty, Pelhřimovsko s necelými 36 procenty a na konci je Žďársko, kde byl zatím ozimý ječmen sklizen ze zhruba sedmnácti procent.

Loni ve stejné fázi žní bylo ve všech okresech sklizeno více než 60 procent ploch s ozimým ječmenem. „Nepředpokládám, že by skluz při letošní sklizni ozimého ječmene představoval nějaký problém. V nejbližších dnech a týdnech by mělo panovat příznivé počasí, takže žně naberou na obvyklém tempu,“ poznamenal ředitel Okresní agrární komory Jihlava Vlastimil Vaněk, který každoročně monitoruje žně v rámci celé Vysočiny.

ilustrační foto
Výnosy zemědělských plodin jsou poloviční

V okresech s výjimkou Třebíčska je hektarový výnos zatím o něco vyšší než před rokem a má hodnotu mezi 6,48 (na Žďársku) po 6,9 (na Havlíčkobrodsku) tuny z hektaru. Loni to na počátku druhé poloviny července bylo v těchto okresech spolu s Jihlavskem a Pelhřimovskem v rozpětí od 6,3 (na Žďársku) do 6,46 (na Jihlavsku) tuny z hektaru.

Naprosto odlišný výnos u ozimého ječmene zaznamenávají letos zemědělci na Třebíčsku. Tam byl loni výnos 6,5 tuny z hektaru, letos přehled uvádí pouhých 4,5 tuny z hektaru. „Tento rozdíl si nedokážu nijak vysvětlit,“ nechtěl se pouštět do spekulací Vaněk. „Uvidíme, co přinese další postup žní,“ dodal.

Zatím známá čísla z jednotlivých okresů znamenají, že letošní průběžný hektarový výnos u ozimého ječmene v rámci celé Vysočiny dosahuje 5,53 tuny z hektaru, zatímco loni činil 6,44 tuny z hektaru.

Ilustrační foto
V pivovaru hořelo. Škoda jde do sta tisíců

Mezi odborníky panují obavy spíše z výnosů na jaře zasetého obilí. „Vývoj počasí, zejména jarní sucha, se mohl negativně ovlivnit spíše výnos u jařin. U ozimého ječmene a ozimé pšenice se očekává solidní výnos, ale to bude také závislé od počasí, jaké bude letošní žně provázet,“ připomněl Vlastimil Vaněk.

Letos čeká zemědělce na Vysočině sklidit obilí ze 131660 hektarů. Z dalších 41158 hektarů budou sklízet řepku. Loni sklidili obilí ze 129021 hektarů, řepku ze 40863 hektarů. Nejčastěji pěstovaným obilím na Vysočině je na 71398 (loni 71580) hektarech zasetá ozimá pšenice. Následuje na 31811 (loni 30785) hektarech pěstovaný jarní ječmen. Ozimý ječmen, jehož sklizní žně na Vysočině každoročně začínají, se letos pěstuje necelých devíti procentech ploch s obilím.

Brouci podobní chroustům si pochutnají na listech, poupatech i květech.
Listokazové berou zahrady útokem