Začala topná sezona a s ní nastal čas, který je především pro kominíky obdobím velkého množství práce. Podle vyhlášky by si měl každý nechat zkontrolovat komín či spalinovou cestu minimálně jednou za rok. V případě, že mají lidé kotle nebo jiná zařízení na pevná paliva (uhlí, dřevo), je dobré komín také čistit, a to dvakrát až třikrát do roka. Podle kominíků i hasičů by lidé čištění spalinových cest neměli podceňovat.

Nejvhodnější doba pro kontrolu je jaro začátek léta, aby se případné nedostatky stihly dát do pořádku. Nejčastěji však lidé nechávají kontroly a čištění právě až na poslední chvíli.

„Teď panuje absolutní chaos," potvrdil kominík Jan Přinosil z Moravských Budějovic. „Volá k nám spousta lidí, kteří potřebují naše služby okamžitě. Ale nestěžujeme si. Máme šest kominíků, takže to zvládáme. S podzimním chaosem počítáme," podotkl Přinosil.

Problémy při první kontrole

To potvrzuje i pelhřimovský kominík Roman Štípek. „Někteří kontroly nechávají na poslední chvíli, což je právě ta podzimní špička. Ti zodpovědnější si nechají komín zkontrolovat hned po konci topné sezony, a mají tak i delší čas na odstranění případných závad." Štípek ještě dodal, že při úplně první návštěvě kominíka bývá z pětadevadesáti procent objevena nějaká chyba, která se odstraňuje. „Nejčastějším problémem bývá nedodržení vzdálenosti hořlavých věcí pět centimetrů od komína. Nyní se také často setkávám s nezajištěním dostatku vzduchu. Nové domy mají plastová okna, zateplení a jsou čím dál těsnější, takže tam pak těžko docílíme správného komínového efektu," vysvětlil Roman Štípek.

Kominíci provádějí kontroly v průběhu celého roku. „Komín jsem si letos nechal kontrolovat poprvé. Naštěstí to dopadlo celkem dobře. Myslím si, že tyto kontroly včetně čištění jsou důležité, protože stačí málo a můžou vám například vzplát saze, ne-li hůř," přiblížil Stanislav Kraus ze Želiva.

Jsou schopni pálit PET lahve

Podle revizního technika komínů a spalinových cest Stanislava Bareše dodržuje pravidelné kontroly a čištění komínů zhruba 80 procent obyvatel havlíčkobrodského okresu. Ten také přiblížil, jak samotná kontrola probíhá: „Kominík projde celý dům a začíná od zařízení přes kouřovod, spalinovou cestu až na střechu ke komínu. Celý průběh kontroly zabere technikovi více jak hodinu práce." Mezi nejčastější chyby, kterých se majitelé komínů dopouštějí, patří především spalování méně hodnotných paliv, jakou jsou PET lahve. „Nejenže tím produkují škodlivé emise, ale především si zanášejí své vlastní spalinové cesty, které mohou poškodit celé topné zařízení," dodává revizní technik Bareš.

Náklady na kontroly nejsou nijak vysoké. Rozhodně jsou nižší než škody, které při požárech následně vznikají, a to mnohdy nejen na majetku.

„U rodinného domu se cena pohybuje mezi 300-500 korunami. U bytovek nebo podobných domů je cena nižší, vzhledem k tomu, že se jedná o prostor, který sdílí více nájemníků," uvedl cechmistr Společenstva kominíků ČR Kraje Vysočina Jan Leksa.

Kontroly je však třeba provádět nejen u rodinných domů, ale i panelových domů či bytovek. Tam bývají kontroly pravidelné. „Z vlastní zkušenosti vím, že v případě panelových domů v Jihlavě si to lidé hlídají, dohlížejí na to například jednotlivá bytová družstva, a prohlídky tam jsou tedy pravidelné," uvedl kominík David Jemon z Jihlavy.

Ten vidí jako problém také to, že lidem se mnohdy za kontroly nechce platit, a proto na ně nedbají a situaci podceňují. „U rodinných domů jsou největší problémy, protože ne všem se chce za kontrolu platit. Na rozdíl od Německa nebo Rakouska v ČR neexistují velké postihy za to, že si lidé neplní svoji povinnost a komín si nenechávají pravidelně jednou ročně kontrolovat. Hodně lidí tak riskuje, že v případě požáru nedostane nic od pojišťovny, která často vyžaduje kontrolní zprávy," poukazuje kominík Jemon.

Upozornil ještě na to, že lidé při čištění používají nekvalitní a nefunkční štětky, které si koupí například ve velkých hobbymarketech, někteří si neumí komín sami správně vyčistit. „Perličkou je například to, když ve starých domech komínem prochází trámy," dodal Jemon.

Kominíci, nebo vybírači peněz?

Největší nešvary v poslední době však nezpůsobují zákazníci, ale nezkušení kominíci. „V ulicích se nám jich pohybuje mnoho bez vyučení a bez praxe. Naopak jsou velmi zběhlí ve vydávání nejrůznějších papírů na cokoli a ve vybírání peněz," poukázal na aktuální problém kominík Jan Přinosil z Moravských Budějovic.

Jejich nezkušenost se projevuje na nekvalitně odvedené práci. „Kdyby jen vypisovali zprávy špatně, tak bych to možná ještě přenesl přes srdce, oni ale bohužel nejsou schopni případné závady nalézt, natož je odstranit," varoval Jan Přinosil.