„Podle dat, které jsou k dispozici, nelze očekávat zásadní přeliv voličů od Josefa Středuly k Danuši Nerudové, ale spíše rozdělení mezi více kandidátů, přičemž nejvíce zřejmě k Andreji Babišovi, a také přesun k nevoličům,“ uvedl Vlastimil Havlík z Masarykovy univerzity a Národního institutu SYRI. Vzhledem k dosavadní Středulově podpoře ale nejde o velká čísla.

Josef Středula
Odborář Středula odstoupil z prezidentských voleb. Podpořil kandidaturu Nerudové

Zajímavým momentem už druhých prezidentských voleb podle Havlíka je absence kandidátů tradičních politických stran. Volby jsou tak podle něj jedním z dokladů toho, jak slabá je role stranictví v Česku. „Samozřejmě se to týká i tradiční levice, jejíž situace je o to horší, že ztratila po posledních volbách zastoupení v Poslanecké sněmovně a jejíž témata si úspěšně v posledních letech přivlastnilo Babišovo ANO,“ míní Havlík.

Podle politologa bude zajímavé sledovat budoucí vztah sociální demokracie ke Středulovi, který svým odstoupením mohl získat sympatie a politický kapitál. „Nedostatek výrazných a především přesvědčivých osobností je jedna z hlavních příčin, byť ne jediná, katastrofálního volebního výsledku sociální demokracie,“ dodal.

Druhá volba? Babiš 

Také podle Josefa Mlejnka z Univerzity Karlovy měli podle sociologických průzkumů Středulovi voliči jako druhou volbu spíše Babiše. „Možná se spíše přikloní k Andreji Babišovi, zvlášť po osvobozujícím rozsudku, k někomu jinému z kandidátů, nebo třeba nakonec vůbec nepůjdou volit,“ míní.

Kandidáti na prezidenta pro volby v lednu 2023
Kampaně očima experta: V čem bodují Babiš, Pavel či Nerudová a chyby soupeřů

I podle Ladislava Mrklase z CEVRO Institutu pomůže Středulovo odstoupení zejména Babišovi. Voličů, kteří by na základě jeho výzvy přešli k Nerudové, bude podle něj minimum. Nerudová podle něj navíc v posledních dnech a týdnech ztrácí půdu pod nohama.