Potravinářská firma disponuje dvěma výrobními provozy na Vysočině. Zatímco veřejnosti známější výrobu balených výrobků, jako jsou pudingy a potravinové práškové směsi, má umístěnou v Ronově nad Sázavou, provoz v Havlíčkově Brodě se zabývá výrobou pro potravinářský průmysl.

Sortiment je také bezlepkový a bio

O produkci zhruba tří set druhů balených výrobků v Ronově nad Sázavou se stará na 50 zaměstnanců firmy.

„Naší strategií je mít v zákaznickém portfoliu jak privátní značky pro různé řetězce, tak i výrobky pod naší značkou Amylon v konvenční i bio kvalitě. Balíme do sáčků od osmi gramů do 25 kilogramů pro gastro segment,“ nastiňuje ekonomický ředitel společnosti Amylon Vladimír Zeman mladší.

Příběh Pepekárny se začal psát v roce 2017. Dnes má majitel Josef Stajko prodejnu na domažlickém náměstí
Mouka, voda a sůl. Majitel Pepekárny si svůj poctivý chleba vozí i na dovolenou

Poukazuje na to, že se firma v posledních deseti letech zaměřuje i na výrobky bez lepku. „Hledáme cesty, abychom tyto výrobky nabídli lidem, kteří mají ve stravě kvůli lepku zdravotní omezení. A také myslíme na ty, kteří se zabývají udržitelným stylem v duchu bio,“ tvrdí ekonomický ředitel.

Jednu z novinek představuje: „Na trh jsme před nedávnem uvedli kuskus v instantní formě. Dva druhy nabízíme ve sladké variantě a dva ve slané variantě. Jde o výrobek z kukuřice, je vhodnou náhradou kaší s lepkem.“

Instantní kuskus, stejně jako ostatní výrobky firmy Amylon, pomáhá lidem uspořit spoustu času při vaření. „Do směsi přidáte jen horkou vodu, zamícháte ji a necháte ji odstát. A máte hotovo,“ komentuje rychlost přípravy Zeman.

Puding a vanilkový cukr jsou stálicemi v sortimentu společnosti Amylon od počátkuPuding a vanilkový cukr jsou stálicemi v sortimentu společnosti Amylon od počátkuZdroj: se svolením společnosti Amylon

Stálicemi v produktovém portfoliu firmy Amylon jsou kromě tradičních pudingů a kypřících prášků například směsi na knedlíky, halušky či palačinky, ale i různé směsi na pečení. Z bio výrobků patří právě kypřící prášky a vanilkové cukry k nejprodávanějším výrobkům z celého bio sortimentu.

Kvůli potravinářskému provozu, náročnému na různé certifikace a hygienu, disponuje firma vlastní laboratoří. „Naše pracovnice v laboratoři se mimo jiné soustředí i na vývoj nových produktů a inovace těch stávajících. Často jde o to, že se na trhu objevují nové trendy, a tudíž je třeba naši recepturu přizpůsobit aktuálním požadavkům,“ vysvětluje ekonomický ředitel.

Stěžejní je výroba pro průmyslové firmy

Druhý, zcela odlišný provoz na řízení i výrobu, má společnost Amylon v Havlíčkově Brodě, kde kromě vedení firmy pracuje více než 70 lidí. Soustředí se na výrobu pro průmysl, do něhož dodává své pšeničné škroby, lepek, škrobové sirupy, maltodextriny, ale také široký sortiment ekologických lepidel, v přírodě odbouratelných a určených pro průmyslové využití.

Mnoho obstarají stroje, lidé jsou tu ale také podstatní
Tatranky, esíčka, tucky. Sušenky z Lovosic míří do Anglie i na Blízký východ

„Mohu říci, že právě průmysl je pro nás klíčový segment. Dokážeme být velmi flexibilní,“ upozorňuje Zeman. Zákazníky z této oblasti jsou podle jeho slov zejména výrobci potravin, cukrovinek a zmrzlin. „Zhruba sedmdesát procent této výroby vyvážíme do evropských zemí,“ prozrazuje ekonomický ředitel.

Podle něj se náročná současná doba, poznamenaná akutní potřebou šetřit energiemi, promítá i do jejich výroby. „Dlouhodobě investujeme do zvyšování efektivity a automatizace výroby, v tomto roce jsme však přesunuli důraz na energetickou náročnost strojů i budov. Příkladem jsou fotovoltaické panely, kterými osadíme v příštím roce střechy našich skladů v Havlíčkově Brodě. Počítáme s výkonem kolem 590 kWp, bude tedy patřit k největším střešním elektrárnám v Česku,“ nastínil další zajímavost firmy Vladimír Zeman mladší.