Je to zvláštní, ale zdá se mi, že učitelé přitvrdili. Zpočátku, než si osahali systém výuky dětí na dálku, tak se úkoly a nejrůznější procvičování zvládlo během dopoledne. Ráno přišla Kačka a Kuba od sousedů, Valinka s Ellou uklidily stůl a všichni si rozložili sešity a učebnice. Jeden radil druhému, starší mladšímu, ani jsem o nich nevěděla.

Sama doma s dětmi
Sama s dětmi v karanténě. Den osmý: Rande v hypemarketu

Tento týden jsme tu „osiřely“. Valinka odjela a Kubík s Kačkou se najednou začali učit doma. Mají toho totiž mnohem víc a potřebují k tomu i svůj počítač. A Ella toho tedy má také mraky. Kde že jsou nějaké tři hodiny dopoledne, všichni se učí regulérně přes den pět šest hodin a ještě si v noci před spaním něco dalšího čtou. Výpočty z matematiky, doplňování z biologie, písemka z dějepisu na dálku přes notebook a v přesný čas, čtenářský deník…

Tak třeba dnes. Já mám rozložený notebook, Ella otevřený nějaký pracovní sešit a mobil, kde si zjišťuje, jaké má úkoly. Slyšet je jen moje bušení do kláves a její škrábání pera. Občas vstanu, abych přiložila, ale jinak tu vládne celkem ticho. Najednou se ale naše světy protnou, a to ne zrovna ideálním způsobem.

Sama doma s dětmi
Sama s dětmi v karanténě. Den sedmý: Smutné loučení

Píši mail manažerce Zdeňka Pohlreicha, se kterým jsme udělali před 14 dny rozhovor do magazínu Hobby, a prosím ji, zda by nebylo možné mu položit ještě několik aktualizačních otázek. Zatímco se soustředím na stylistiku, Ella potřebuje pomoct s nějakým úkolem z biologie a dožaduje se mé pozornosti. Takže můj mail nakonec dopadá takto:

Dobrý den, slečno Hrubá, zjistila jsem, že pan Pohlreich zajišťuje spolu s dalšími kolegy kuchaři nezištně stravu pro policisty. Myslíte si, že by nám na toto téma mohl dodatečně odpovědět na pár otázek? Tady jsou: Uveďte, v čem se shodují a v čem se odlišují bakterie a sinice? Odkud přijímají sinice živiny? A poslední otázka – vysvětlete, jaké je postavení sinic v potravním řetězci? S pozdravem, atd… atd…

Chybělo opravdu jen malinko a už už mail letěl do světa ke slečně Hrubé. Naštěstí mě Ella probrala ze zamyšlení hlasitým a naštvaným: „Mami, jaký jídlo pro policisty?! Já potřebuju VĚDĚT, kdo baští sinice!“ Takže takhle se tu máme.

Sama doma s dětmi
Sama s dětmi v karanténě. Den šestý: Dochází dřevo

Mezitím nám vyhaslo v kamnech, Ella už řeší úkoly z dalších předmětů a já tedy radši odcházím zjišťovat odpovědi na zásadní otázky: Proč vypukly řecko-perské války? Kdo je premiérem České republiky? A jak vypadá věta, ve které je podmět nevyjádřený?

Možná třeba takhle: Dnes se nechala vystřelit na Měsíc. 

Napište mi na ivana.zabranska@denik.cz