Na tuhle olympiádu se těšil celý svět. Po hrách v Riu, na nichž bylo znát, že si země karnevalů ukousla velké sousto, se čekala japonská vstřícnost, uctivost a preciznost.

Jenže právě před rokem se z Číny šířil přízrak jménem koronavirus. Svět včetně Japonska byl v šoku. Nemoc covid-19 si vybírala oběti, a tak se 24. března japonský kabinet a Mezinárodní olympijský výbor rozhodly hry odložit na rok 2021. Začít mají 23. července.

Romantické pláže si Češi nenechali ujít
Událost měsíce: K moři pod hrozbou testu

Ovšem posunout čtyři měsíce před začátkem mamutí akci bylo bolestivé. Japonci měli na jaře prakticky hotovo a země vycházejícího slunce dolaďovala detaily. Prodávaly se vstupenky a olympijská štafeta už cestovala po souostroví, i když si ji vzhledem k zhoršující situaci nepředávali běžci, ale oheň přepravovalo vozidlo.

Protahování kariéry

Svět přišel o báječnou podívanou. Je otázkou, jestli se jí za sedm měsíců dočká a v jaké podobě. Pro některé starší závodníky mělo Tokio znamenat loučení s kariérou. Tyto Vánoce by už trávili v poklidu sportovního důchodu, ale místo toho dál trénují, doléčují šrámy a krátce po Novém roce budou odjíždět do teplých krajin na soustředění.

Jednak nechtějí přijít o olympijskou atmosféru a ovace, Češi navíc poslali do nebe slib Věře Čáslavské, že se v Tokiu, kde v roce 1964 získala tři zlaté a jednu stříbrnou medaili, pokusí navázat na její triumfy. Její následníci se chtěli už letos přihlásit k odkazu famózní gymnastky, ale většina to zvládne s ročním odkladem. A to i přesto, že jim to přineslo problémy s přerušením tréninku během dvou nouzových stavů a často i s motivací.

Krev a plazmu darovali také vojáci ze Strakonic
Aby pomohli druhým, darovali kousek sebe. Doslova

Zuzana Hejnová byla brzy rozhodnutá, že si kariéru protáhne. „Takhle bych se loučit nechtěla. Myslím, že příští rok to bude mnohem lepší,“ věří překážkářka. Podobně mluví i veslař Ondřej Synek: „Beru to tak, jak to je. Spíš se snažím doufat, aby hry vůbec proběhly.“

To bikera Jaroslava Kulhavého myšlenky na Tokio opustily. Držitel zlata z Londýna si nedává velké šance. „S olympiádou počítám už jen v nouzovém plánu. Muselo by se mi začít nebývale dařit, ale přibývající věk nejde s rychlostní disciplínou, jako je cross country, dohromady,“ konstatoval.

Nejistota pokračuje

Jestli olympiáda skutečně proběhne, nedokáže nikdo zodpovědně říct. Šéf olympijského hnutí Thomas Bach i japonští představitelé však tvrdí, že určitě bude. Chystají se čtyři varianty scénářů, podle nichž se budou odvíjet konkrétní opatření. Základem budou testy. Na sportovce čekají každé čtyři až pět dnů a před příjezdem do největšího města na světě se po nich bude vyžadovat nejdéle tři dny staré negativní osvědčení.

Navíc prý zafungovala asijská rivalita. Peking má v únoru 2022 uspořádat zimní olympiádu a Japonci si nemohou dovolit, aby čínský rival uspěl a oni – nehledě na dodatečné náklady – něco nezvládli. A přes to šinkanzen nejede.