Hrady o víkendu lákají na prohlídky v kostýmech a šermíře
KDY: 3.-5.7.
KDE: Hrady Kámen, Roštejn, Lipnice nad Sázavou
ZA KOLIK: od 100 Kč

Turistická sezona již odstartovala a hrady, zámky i muzea se snaží nalákat co největší počet turistů. Proto kromě klasických prohlídek organizují také netradiční prohlídky, při kterých průvodci oblékají různé dobové kostýmy či hrají divadlo. Tento víkend je možné navštívit hrad Kámen, hrad Roštejn nebo hrad v Lipnici nad Sázavou.

Na hradě Kámen ve stejnojmenné obci startuje víkendová akce s názvem Hrad Kámen napříč staletími. Návštěvníky hradu budou v sobotu a v neděli provádět průvodkyně a průvodci v dobových kostýmech. Své tábořiště na hradě postaví šermířská omladina, která přítomné naučí základům boje a šermu ve středověku. Šermířské dovednosti představí šermířská společnost Aesculus, která návštěvníky seznámí se způsobem boje a životem šlechtice v době renesance. Program bude dále obohacen o tematické hry pro děti a přednášky sokolníka s ukázkami dravců a sov. V hradním parku bude několik stánků s různými řemeslnými výrobky.

Součástí akce Hrad Kámen napříč staletími budou v sobotu a v neděli večerní prohlídky. „Třebaže hrad nebyl ve vlastnictví velmi významného rodu a neměl ani příliš velký historický význam, je opředen řadou pověstí a příběhů. V minulosti tu měla být penězokazecká dílna nebo tajné podzemní chodby. Čas od času hradem bloudí duch zazděné šlechtičny. Díky hraným scénkám mohou návštěvníci zhlédnout zásadní dějinné okamžiky hradu Kámen,“ zvou na další zpestření prodlouženého víkendu pořadatelé. Prohlídky budou začínat v 19, 19.30, 20, 20.30 a 21 hodin. Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace na telefonu 721 846 931. Nedělní večer zakončí ve 22 hodin ohňová show skupiny Gaja Yritis.

GOTIKA NA ROŠTEJNĚ

Divadelní prohlídky nazvané Se zlatou růží v erbu nabízí také hrad Roštejn od 4. do 6. června v čase, od 9 do 18 hodin. Návštěvníky zavedou do druhé poloviny 14. století, doby založení hradu Pány z Hradce. Přes padesát herců v dobových kostýmech seznámí diváky vážně i nevážně s obdobím gotiky. Naučí se gotické tance, ochutnají středověké pokrmy a dozví se řadu zajímavostí z historie hradu. Návštěvníci projdou trasu A hradu Roštejna. V každé místnosti se odehraje scénka ze života hradních pánů i dalších obyvatel hradu, které dohromady dají ucelený příběh jednoho běžného dne ve středověku. Na prohlídky je doporučená rezervace na tel. 733 161 817. Vstupné 200 korun, snížené 100 korun.

NOČNÍ PROHLÍDKY NA LIPNICI

Na noční prohlídky hradu Lipnice nad Sázavou mohou zamířit návštěvníci od pátku do neděle 3. až 5. července. Zájemci si užijí divadelní procházku historií hradu od jeho založení až po působení Jaroslava Haška. Vystupují zde jednotliví majitelé panství, vojáci, žoldnéři, děvečky, kat, pacholci, kavalíři. Není nouze o místní pověsti, strašidla a přijde i Jaroslav Hašek. Začátek prohlídek je ve 20 a 22.30 hodin. Vstupenky předem závazně objednat na tel. 606 480 708 nebo na zdenek@sigri.cz. Jednotné vstupné 200 korun. Další prohlídky se konají i v termínech 17.-18. července, 24.-25. července a 7.-8. srpna. (vlt)

Operní árie zazní na rybníce 
KDY: 4. - 5. července, od 21 hodin
KDE: rybník Hron, Buková u Třeště
ZA KOLIK: vstupné 250 korun

Zájemci o netradiční pojetí opery na hladině rybníka Hron v obci Buková u Třeště si mohou přijít poslechnout v sobotu 4. července a v neděli 5. července v devět hodin večer. Hvězdní umělci české národní operní scény přijedou a vystoupí přímo na hladině rybníka Hroňák v Bukové u Třeště. Návštěvníci si užijí netradiční pojetí nejslavnějších operních árií v nádherné přírodě. Vstupné je 250 korun.

V Jihlavě začíná kulturní léto
KDY: 5. července, od 18 hodin
KDE: Na Parkánu, Jihlava
ZA KOLIK: zdarma

Jihlavské kulturní léto láká svým bohatým programem děti i dospělé. Na programu jsou připravené promenádní koncerty, které se budou konat pravidelně každý čtvrtek od 16 do 18 hodin na Masarykově náměstí v sekcích – část B a část C, u zastávky MHD.  Na Parkánu u Brány Matky Boží jsou pro děti připravené Ježkovy pohádkové neděle vždy v 18 hodin. Tuto neděli se mohou děti těšit na divadelní představení Sindibád v podání divadla Studna. Podrobný program na jednotlivé dny zájemci najdou na stránkách města Jihlavy. Vstup je zdarma.

Divadelní ne-prázdniny hrajeme open air
KDY: od 3. července, od 18.30 hodin
KDE: ZOO, Jihlava
ZA KOLIK: na pokladně HD

Na letošní prázdniny připravilo Horácké divadlo Jihlava program představení, která odehrají v jihlavské ZOO, hradu Roštejn a Hradu Kámen. Tituly a prostředí jsou vybrány tak, aby prostor odpovídal atmosféře. V jihlavské ZOO odehrají Knihu džunglí 3., 7., 14. a 21. července a 14. srpna, začátky představení v 18.30 hodin. Na hradě Roštejn diváci uvidí Osudy dobrého vojáka Švejka v termínech 10., 11., 17. a 18. července, začátky představení v 19 hodin a na Hrad Kámen mohou zavítat na představení Utrpení mladého Werthera ve dnech 24. a 25. července od 19 hodin. Divadlo v dané termíny zajišťuje svoz z Jihlavy. Vstupenky a jízdenky zájemci zakoupí na pokladně divadla.

Prázdniny začínají v ZOO Jihlava
KDY: 4. července, od 10 hodin
KDE: zoologická zahrada Jihlava
ZA KOLIK: v rámci vstupného do ZOO

V sobotu 4. července od deseti do čtyř hodin odpoledne zahájí v Zoo Jihlava oficiálně prázdniny programem Prázdniny začínají v zoo. V parčíku u pavilonu šelem bude pro rodiny s dětmi připravena zábavná stezka nazvaná se Zvířaty do celého světa. U výběhu žiraf u afrického džípu bude mít společnost Derbianus, zachraňující antilopu Derbyho, připraveny soutěže a malování na obličej. Prvních sto dětí bude moci získat dětskou vstupenku zdarma v rámci projektu S vysloužilci do zoo od společnosti Elektrowin. Stačí donést na dočasné odběrové místo na hlavním parkovišti vysloužilý elektrospotřebič. Poprvé o tomto víkendu a pak celoročně mohou lidé soutěžit a hrát si v zoo prostřednictvím nové samoobslužné procházky po zoo plné aktivit pro děti. Hra se jmenuje Rodinka v zoo a bude k vyzvednutí na hlavní pokladně. Od července do konce srpna vyhlašuje Zoo Jihlava také novou fotosoutěž s názvem Jak si kdo ustele, tak si i lehne. Cílem je vyfotit zvířata při spánku, nebo nějaké aktivitě se spánkem související. Fotky lze posílat do 14. září, do konce září bude na facebooku zoo hlasování s na Den zvířat 3. října bude vyhlášení výsledků. Do 31. srpna se návštěvníci mohou těšit i na oblíbená komentovaná krmení zvířat v Zoo Jihlava. Letové ukázky sov a dravců budou každý den mimo pondělí v 11 a v 15 hodin celé letní prázdniny a až do konce září.

Bazilika opět ožije tradiční poutí 
KDY: 4. července, od 10 hodin
KDE: areál zámku, Třebíč
ZA KOLIK: zdarma

První červencovou sobotu ožije areál Baziliky sv. Prokopa a zámku v Třebíči každoroční Svatoprokopskou poutí. Pro návštěvníky je připravený kulturní program, obohacený o tradiční pouťové atrakce a občerstvení. V dopolední části programu začmá v 10 hodin v bazilice slavnostní bohoslužba. Otevřeno bude mít i místní farní kavárna a vstup do interaktivní expozice Cesty časem a expozice Za řemesly minulosti bude zdarma.

Sázava zažije vikingskou bitvu   
KDY: 4. - 6. července, od 14 hodin
KDE: v ulici Z. M. Kuděje, Ledeč nad Sázavou
ZA KOLIK: plné vstupné na sobotu je 80 korun, v neděli 20 korun

V Ledči nad Sázavou se o víkendu odehraje vikingská bitva s názvem Vikingové v Jósborgu v ulici Z. M. Kuděje na břehu Sázavy od 14 hodin. Tématem bitvy je polomýtycká skupina elitních válečníků Jómských vikingů, kteří vybudovali pevnost Jómsborg na území dnešního Polska. Součástí letošního programu budou i obětní obřady. Možná přijde i Ódin.

Anna K. připomene album Nebe  
KDY: 4. července, od 20 hodin
KDE: u kulturního domu Máj, Pelhřimov
ZA KOLIK: vstupné na místě 400 korun

Na letní scéně u kulturního domu Máj v Pelhřimově vystoupí zpěvačka Anna K. v sobotu 4. července od 20 hodin. Přesně před dvaceti lety získala Anna K. svoji první cenu Anděl za zpěvačku roku a zároveň si odnesla i další sošku za titulní píseň z alba Nebe. Oceňovanou nahrávku připomene sérií letních koncertů na netradičních místech.

Herec Županič zavzpomíná    
KDY: 4. července, od 20 hodin
KDE: u zámku, Hodíškov
ZA KOLIK: 100 korun

Předpouťové posezení v Hodíškově na výletišti u zámku s Ladislavem Županičem se koná v sobotu 4. července od 20 hodin. Zábavný pořad s dabérem a zpěvákem, se nese v pohodové atmosféře vzpomínek na slavná představení. Celým pořadem se prolíná směs známých melodií a vyprávění. Vstupné je sto korun. Bohaté občerstvení je zajištěno od 18 hodin.

Přátelé se sejdou v galerii    
KDY: 4. července, od 15 hodin
KDE: Galerie Bernarda Bolzana, Těchobuz
ZA KOLIK: zdarma

V Galerii Bernarda Bolzana v Těchobuzi se koná již šesté Setkání přátel různých uměleckých žánrů, které zahájí vernisáží v sobotu dne 4. července v 15 hodin. Úvodní slovo k výstavě pronese akademický malíř Josef Velčovský. Součástí vernisáže bude i hudební vystoupení žáků Základní umělecké školy v Pacově. Někteří z jedenácti vystavujících již svou tvorbu v Galerii Bernarda Bolzana v minulosti představili. Výstava potrvá do 29. července 2020.