Výstava Voda a civilizace

KDY: denně od 9.00 do 16.00
KDE: Informační centrum Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice
ZA KOLIK: zdarma

Význam vody pro naši existenci i existenci celé společnosti a důležitost šetrného hospodaření s životodárnou tekutinou představuje unikátní výstava Voda a civilizace. Jedinečné je také místo výstavy. Návštěvníci si ji mohou prohlédnout v infocentru Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice do 21. října. Poté se přesune do Jaderné elektrárny Temelín.
„Expozice na velkoformátových panelech ukazuje klíčový význam vody pro život na zemi, její minulost, přítomnost a možnou budoucnost. Fotografie zachycují záběry z Austrálie přes Evropu a Afriku až po Grónsko a Ameriku, pocházejí od řady autorů a z mnoha institucí. Doplňují je texty světově uznávaných vědců“ popsal mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Snímky zachycují například prameny Amazonky, výzkum chování velryb a delfínů i záběry vody v různých skupenstvích nebo ničivou povodeň v Praze v roce 2002.

Kino v době epidemie. Ilustrační foto
Nouzový stav: Zrušené koncerty, osekaný program kin a žádné občerstvení


„I na Třebíčsku je voda cenným zdrojem ekologické elektřiny a významně přispívá k hladkému chodu celé energetické soustavy, Proto je umístění výstavy v prostorách vodního díla Dalešice nadmíru příhodné,“ vysvětlil Bezděk.
Právě voda je klíčová také v Dalešicích a blízkém okolí. Je totiž nezbytná pro provoz nedaleké Jaderné elektrárny Dukovany, která jí ročně spotřebuje okolo 55 milionů metrů kubických. Spotřebu se snaží snižovat.
Za každého počasí a v každém roční období si mohou turisté užít Dalešickou přehradu i z druhé strany. Na hladině totiž pravidelně pluje výletní loď Horácko. V podzimních měsících vyplouvá vždy o víkendech a ve státní svátek 28. října a v neděli prvního listopadu. Parník vyplouvá z přístavu v Kramolíně v jednu po poledni.Výletní loď nabízí také přepravu kol a elektrokol.

TIPY Z JIHLAVSKA

Koncert v kotele
KDY: neděle od 19.00
KDE: kostel Povýšení svatého Kříže, Jihlava,
ZA KOLIK: od 125 korun

V neděli se uskuteční další koncert, který je součástí festivalu Hudba tisíců Mahler-Jihlava 2020. S ohledem na vládní opatření museli pořadatelé změnit program a vystupující nebudou zpívat. Akce se koná v kostele Povýšení sv. Kříže v Jihlavě. Zazní nejen kompozice Ludvika van Beethovena a Gustava Mahlera, ale i úprava slavných Obrázků z výstavy v podání Philharmonia Octet pod vedením Viléma Veverky.

Lords of the Sound
KDY: sobota od 19.00
KDE: DKO Jihlava
ZA KOLIK: od 790 korun

Orchestr nové generace Lords of the Sound vystoupí v sobotu v Domě kultury v Jihlavě se svým programem Music is coming. Dicáky čeká kombinace živého zvuku orchestru, sboru a magie, která prostupuje oblíbené filmy a počítačové hry. Zazní hudba z těchto světoznámých fantasy filmů a počítačových her: Hra o trůny, Vikingové, Avengers, Alenka v kraji divů, Wonder Woman, Pán prstenů, Avatar, Van Helsing, Letopisy Narnie, Piráti z Karibiku, Pátý element, Warcraft, Skyrim, Liga výjimečných, Assassin´s Creed, Mortal Kombat, The Witcher a dalších.

Metody výslechu a získávání informací
KDY: pátek od 20.00
KDE: Divadelní sál DKO, Jihlava
ZA KOLIK: 250 korun

Pro zájemce, kteří jsou fanoušky forenzní psychologie a chtějí vědět, jak vyšetřovatelé čtou v mysli a jak se dostávají k pravdě, je připravená zajímavá přednáška. Začíná  v pátek od osmi hodin v divadelním sále v Jihlavě a příchozí se mohou těšit na výklad kriminálního psychologa Ondreje Kubíka, slovenského kriminálního psychologa, právníka a bezpečnostního analytika.

Sny za stavu bdělosti
KDY: pátek od 9.00
KDE: Muzeum Vysočiny Jihlava
ZA KOLIK: 30 korun

V prostoru velkého výstavního sálu jihlavského muzea bude od pátku do 15. listopadu k vidění výstava originálních obrazů Petra Vlacha. Otevřeno denně mimo pondělí, 9.00-12.00 a 12.30-17.00 hodin.

Cross Roštejnské stráně
KDY: sobota od 8.30
KDE: Restaurace u Roštěnky, Rybník Roštejn, Telč
ZA KOLIK: 70 nebo 100 korun,  děti zdarma

Kdo má rád běh, může se vydat v sobotu na osmý ročník crossu. U Roštěnky u rybníka Roštejn startuje běh pro všechny kategorie. Přespolní běh je součástí Orelské běžecké ligy. Prezence je v 8.30 a start prvních závodů v 10 hodin. Dospělí účastníci zaplatí startovné 70 korun, děti, mládež a senioři zdarma, štafeta rodin zdarma.

Portréty z kavárny i odjinud 2020
Portréty z kavárny i odjinud 2020. Navštivte výstavu kreseb v Kavárně Muzeum

DALŠÍ TIPY

Třebíčsko

Výstava Nereálno
KDY: denně mimo pondělí od 10.00
KDE: Galerie Malovaný dům, Třebíč
ZA KOLIK: 35 nebo 25 korun

Třebíčská Galerie Malovaný dům je plná barevných maleb Barbory Dohnalové. Výstavu malířky a ilustrátorky s názvem Nereálno mohou zájemci navštívit do 1. listopadu. Barbora je malířkou a ilustrátorkou, která také užívá pseudonymu Barbara von Grim. V posledních letech se zabývá především technikou olejomalby, a akrylové malby na plátně, z menších formátů se dostává stále k větším plátnům, které se brzy přiblíží k nadživotní velikosti. Mimo malbu tvoří také perokresby a ilustrace, jež doplňují několik knižních publikací. Galerie je otevřená mimo pondělí od 10.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00 hodin. 

Havlíčkobrodsko

Výstava na stromech
KDY: do soboty, bez časového omezení
KDE: park Budoucnost, Havlíčkův Brod
ZA KOLIK: zdarma

Ještě do soboty 10. října si lidé mohou v parku Budoucnost v Havlíčkově Brodě nedaleko sochy Karla Havlíčka Borovského, prohlédnout netradiční výstavu. Visí totiž na stromech a má podtitul „Práce (bez) budoucnosti“. Jedenáctka panelů se zaměřuje na změnu pracovních podmínek souvisejících s moderními trendy, automatizací, digitalizací a robotizací. Autorem snímků, které lidé na výstavě uvidí, je fotograf Petr Vrabec, držitel Czech Press Photo 2019.

Pelhřimovsko

Výstava Nejedna rodina
KDY: pátek od 12.00
KDE: Osmička, Humpolec
ZA KOLIK: neuvedeno

Netradiční zahájení sedmé výstavy Nejedna rodina: Jirousovi, Padrtovi, Ságlovi. Součástí osmihodinového plovoucího programu bude setkání s autorkami, uvedení katalogu Bosáky dle receptu Ivana Martina Jirouse a možná také kulajda DJ TeaJay Ivo feat. DJ Pierre Urban Ping-pong. Původně plánovanou vernisáž nahradí otevřená výstava.

Žďársko

Divadelní představení Maryša
KDY: neděle od 19.00
KDE: Městské divadlo, Žďár nad Sázavou
ZA KOLIK: od 360 korun

Jedno z nejslavnějších českých dramat, které je zároveň vrcholem tvorby bratří Mrštíků - Maryša, uvidí diváci v neděli ve žďárském Městském divadle. Představení odehraje Divadlo A. Dvořáka Příbram. Začátek je od sedmi hodin.