Bývalý hejtman a předseda Senátu Miloš Vystrčil je favoritem blížících se dvoukolových voleb. Objevují se spekulace, že by mohl hned v prvním kole získat více než padesát procent hlasů a k druhému kolu by tak nemuselo vůbec dojít. „Je to věštění, ale možné to je. Je to bývalý hejtman, lidé ho znají, zejména v Telči a okolí,“ odhadl jihlavský politolog Petr Šmergl.

Hnutí ANO navrhlo Janu Nagyovou, která byla ještě pod jménem Mayerová náměstkyní primátora, na začátku února 2018 však ze zdravotních důvodů ukončila politickou kariéru. Jihlavská politička totiž byla mezi stíhanými v kauze padesátimilionové dotace pro firmu Čapí hnízdo bývalého premiére Andreje Babiše. Žádost o dotaci připravila a podepsala. Podle policie některé informace v dokumentu zamlčela, jiné byly úmyslně nepravdivé.

Ilustrační foto.
Dnes začínají komunální volby: podívejte se, koho si můžete zvolit na Jihlavsku

Za komunisty se o místo v senátu uchází nestraník Josef Pavlík z Havlíčkova Brodu. Bývalý krajský lídr Hnutí ANO musel opustit post náměstka hejtmana pro ekonomiku na začátku roku 2018 poté, co dochovaná legitimace dokázala, že lhal o svém členství v komunistické straně. Poté se mu ani nepodařilo vyvrátit tvrzení o jeho členství v Lidových milicích. Na začátku roku 2020 přešel ke komunistům a následně prohlásil, že z politiky odchází.

Dalšími kandidáty jsou třebíčský lékař Václav Lhotský za SPD, advokát Tomáš Nielsen za Pro Libertatez Prahy a také advokát Luděk Růžička z Jaroměřic nad Rokytnou, kterého navrhuje DOMOV. Politická strana však není v tomto případě tak zásadní. „Důležitá je osobnost kanditáta, stranická příslušnost je důležitá také, ale obecně až druhá v pořadí,“ uzavřel Šmergl.