Platí, že nejvíc, celkem šestnáct případů, je na Havlíčkobrodsku. „U nakažených lidí z Brodska mají všichni - až na dva - nějakou vazbu na hasičskou akci, jež byla v Kynicích. Jsou to buď účastníci nebo kontakty s účastníky, kteří jsou pozitivní,“ doplnil Jiří Kos.

Masarykovo náměstí v Jihlavě.
OBRAZEM: Lidé zmizeli z ulic Vysočiny. Jindy rušná místa jsou nyní pustá

Mapa nakažených na Vysočině

Mapa nakažených na Vysočině.Zdroj: DeníkČtyři případy jsou na Žďársku a na Jihlavsku, dva na Třebíčsku. Tady už hygienici odmítají být konkrétní. Drží se nařízení „shora“, které jim čerstvě zakazuje sdělovat veřejnosti názvy obcí, odkud pacienti s nákazou jsou. Nesmějí říkat ani věk.

„Informaci od hygieniků, kde jsou na Třebíčsku dva nakažení, mám, ale je nařízení ji nešířit. Ani na zasedání krizového štábu jsem ji nesměl veřejně sdělit. V tuto chvíli můžu říct, že v Třebíči není nikdo pozitivně testován na nákazu novým koronavirem,“ uvedl třebíčský starosta Pavel Pacal, který je zároveň náměstkem hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka.

Kvůli nákaze koronavirem policie 16. března uzavřela příjezdové cesty do Kynic na Havlíčkobrodsku.
Čtu nenávistné komentáře na nakaženého muže, mrzí místostarostu uzavřených Kynic

Že hygienici bližší údaje tají, Pacal vítá. „Protože vidíme, co to způsobilo v mezilidských vztazích v obcích, kde se informace o nakažených řekla. Nehrabejme se v tom, kdo kde byl nebo nebyl. Pojďme se zaměřit na prevenci a vzájemnou pomoc. A snažme se hlavně být pozitivní,“ zdůraznil třebíčský starosta.

Posledním okresem v Kraji Vysočina, kde zatím nikdo z testovaných nedostal od laboratoře verdikt, že je pozitivní, zůstává Pelhřimovsko.

Online reportáž