„Jedná se o přesně definovaná místa, ale obecně se dá říci, že jde o dětská hřiště a místa, kde jsou instalovány dětské herní prvky, také o autobusové zastávky a prostranství před obchodními domy," potvrdil místostarosta Žďáru nad Sázavou Josef Klement.

Seznam i přesné mapové vyznačení „lihuprostých" míst jsou součástí vyhlášky, která je dostupná na webu města. Do soupisu zakázaných lokalit tak kromě Farských humen přibyly i prostory kolem domu kultury, prostranství před obchodními centry Convent, Hyperalbert, Kaufland a prodejnami podél silnice I/19 v Brodské ulici, okolí hřbitova v ulici Novoměstská, park v Chelčického ulici či okolí svobodárny číslo 6 a azylového domu v Brodské ulici. Rozšíření zákazu se týká i autobusových zastávek v místních částech města Mělkovice, Stržanov, Veselíčko a Radonín.

Do seznamu dětských hřišť, kde je od poloviny července zapovězeno popíjení alkoholických nápojů, přibyly hrací plochy v ulici Veselské, Sadové, Polní a Brodské u věžičky a dále pak ještě v Nezvalově a Neumannově ulici.

Podle vedoucího žďárských městských policistů Martina Kunce to však neznamená, že se strážníci rozběhnou po městě a budou pokutovat každého turistu, který si v „zakázané zóně" otevře plechovku piva. „Sedmdesát až osmdesát procent přestupků běžně řešíme dohodou," prohlásil Martin Kunc. Městští policisté v minulých dnech požádali o pomoc manažery vyhláškou dotčených supermarketů a dále i obchodníky v Brodské ulici.

„Jsme domluvení, že ostraha supermarketů nebo obchodníci lidi na vyhlášku nejdříve upozorní, a pokud neuposlechnou, anebo to bude opakovaně, přivolají strážníky," přiblížil vedoucí strážníků Kunc. Právě obchodníci si často stěžovali na opilce popíjející před prodejnami. Policisté mohou provinilci udělit blokovou pokutu až do výše pět tisíc korun. Kromě okolí některých obchodů byly největší problémy s konzumací alkoholu v parku Farská humna. S označením všech míst, kde se nesmí pít alkohol, třeba cedulemi, se ve Žďáře nepočítá, podle radnice je to technicky nemožné.

Víte, že?

Vyhláška zakazuje pít alkohol ve Žďáře také na těchto místech:

- Farská humna, prostory kolem domu kultury, center Convent, Hyperalbert, Kaufland a obchodních domů a dalších prodejen v Brodské ulici

- lokalita za azylovým centrem a kolem svobodárny č. 6 v Brodské ulici, park v ulici Chelčického, prostor autobusové i vlakového nádraží, před hřbitovem v Novoměstské ulici

- autobusové zastávky a okolí včetně zastávek v místních částech Žďáru, dětská hřiště a hrací plochy…