Díky projektu, který realizoval Kraj Vysočina v gymnáziích v Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově a Žďáru nad Sázavou vznikly specializované učebny se sedmi pracovišti vybavenými moderním přístrojovým zařízením.

Moderní vybavení i po skončení projektu slouží pro výuku fyziky, chemie, přírodopisu a další badatelské činnosti. Žáci gymnázií, ale i partnerských středních a základních škol mohou nejen při studiu, ale i v rámci různých kroužků, využívat termokamery, kamery s vysokorychlostním snímáním, spektrometry, různé přístroje pro analýzu vzorků, kvalitní mikroskopy a další přístrojové vybavení, které jim pomáhá lépe porozumět nejen probírané látce, ale také zajímavým jevům kolem nás.

To dokazuje například využití termokamery při snímání tepelného stavu krajské budovy před jejím zateplením a následně po zateplení. Informace může využít nejen kraj jako vlastník budovy, ale studenti Gymnázia Jihlava je budou zpracovávat a vyhodnocovat v ročníkové seminární práci. Gymnázium v Havlíčkově Brodě nabízí zajímavý program po žáky základních škol. Ti si mohou vyzkoušet mikroskopické pozorovaní potravin nebo látek, které znají z běžného života, a objevit jejich zajímavé mikrostruktury. Na spektrometru si provedou vlastní stanovení vzorků různých druhů plastových fólií a sadu pro analýzu vzorků využijí mimo jiné ke stručnému seznámení se stavbou a významem DNA.

(tz)