Stránka nabízí kompletní informace o aktuálních běžkařských trasách zaznamenané v interaktivní mapě. Dosud nejpodrobnější online mapu úpravy lyžařských stop nabízel server Lyžařské Novoměstsko, který pokrýval okolí Nového Města na Moravě.

Za novým projektem stojí agentura Koruna Vysočiny. Autoři si od platformy slibují vyšší komfort pro lyžaře, ale také možnost rozložit zájem návštěvníků efektivněji do celé oblasti a zabránit tak přetížení některých míst.

Snímky poutního kostela na Zelené hoře jsou k mání ve foyer novoměstské nemocnice.
Zelená hora je na prodej. Na snímcích žďárského fotografa, podívejte se

„Chceme hlavně ukázat lyžařům, že nabídka stop je opravdu velká a nasměrovat je i jinam, než jsou běžně zvyklí jezdit. Některá místa jsou totiž v sezóně neustále beznadějně zahlcená, přitom o kousek dál je krásná trať bez davů. Na webu se po rozkliknutí trasy kromě podrobností k úpravě ukáží také možnosti parkování nebo třeba restaurace," vysvětlil ředitel Koruny Vysočiny David Štěpánek.

Bílou magistrálu si můžete prohlédnout ZDE.

Na webu si návštěvník vybere, zda chce vidět stopy najeté v aktuální den nebo i starší. Zároveň se v popisu trasy dozví, jestli jde o trasy z rolby, skútru nebo čtyřkolky, případně jestli jde o trať pro klasiku nebo skate.

I když letošní zima byla s téměř jarním počasím k lyžařům prozatím poněkud skoupá, za dobrých podmínek bývá Koruna Vysočiny protkaná stovkami kilometrů lyžařských tratí. „Sbíráme data od velkých i menších spolků, které se starají o běžkařské trasy,“ poznamenal Štěpánek. Web Bílé magistrály sbírá data ze Žďárska, Novoměstska, Bystřicka a Velkého Dářka. Díky formuláři, kam lze nahrát trasu i s popisem, se postupně zapojují i menší obce. Web zahrnuje třeba stopy z Herálce, Svratky, Křižánek nebo Nyklovic.