„Je to pěkně studený,“ hodnotí zkušeně vodu mladík, který po kotníky zabředne do rybníku. Jeho soused si taky začvachtá a protáhne obličej. Start! Skrumáž závodníků různého věku a kondice skáče do vln, navigátor na loďce naznačuje, kudy plavat, z břehu zní povyk publika a na druhé straně vodní plochy už „servismani“ vyčkávají u kol. Logistika funguje. Někdo o překot vybíhá z vody a ani se moc nesuší, hlavně už být na bicyklu na jedenáctikilometrové trase, jiný zas tak nepospíchá. Však jde hlavně o zábavu. Po cykločásti cestami v okolí následuje zhruba kilometrový běh s cílem ve vsi u obecního úřadu, a to je přece potřeba přežít ve zdraví.

Mapka s objížďkou.
Uzavírka Třebíč - Střítež se odkládá. Termín je neznámý

Cyklisté mizí za polem, kde zlátne obilí, a houf diváků spěchá k obecnímu úřadu. „Jsou to blázni, za chvíli je tu máme,“ glosují sportovní výkony. A opravdu, netrvá dlouho a cílem probíhá vítěz, je to Marek Jelínek. Mezi ženami podává jeden z nejlepších výkonů Aneta Matějková. „Když se člověk od jara připravuje, tak to tolik nebolí. A taky je pak lepší motivace k pohybu, když vím, že bude závod,“ říká s úsměvem. Přichází jí gratulovat manžel s malou dcerkou. Aneta není ze Zárubic, ale z Jihlavy. Pro ni a ostatní - tehdy malé děti - kdysi rodiče, taky chalupáři, začali vymýšlet týden bláznivin. Až se ve vsi spojily síly a vznikla tahle železná tradice.

„Každý rok je téma jiné. Letos jsme vymysleli Zárubickou cestovní kancelář. Začínali jsme 24 hodinovkou Le Zárubice,“ říká starosta Luboš Křivánek. To sedm družstev kroužilo dnem i nocí na dvanáctikilometrové trati. Nejlepší tým nakonec udělal 45 okruhů. „Přes den v pohodě, kolem cesty stály stánky, grilovačka, ale v noci se stávalo, že jeden na kole kroužil, ostatní si pospali a zapomněli se vzbudit, tak si odkroutil o dvě tři kola víc, než měl v plánu,“ popsal starosta.

V týdnu se každý den zabavili všichni, děti i dospělí. Výletem na hvězdárnu do Třebíče, geocatchingem, starší ročníky si užily pétangue.

„Jsem za to moc rád, že se nedělíme na místní a na chalupáře. Jsem taky rád, když dospělí večer trochu popaří, ale druhý den zodpovědně vstanou a jdou s dětmi uskutečnit naplánovaný program. Tak to má být,“ hodnotí spokojeně zárubický starosta Luboš Křivánek.

V minulosti už například jeden rok běželi štafetový olympijský běh od brněnské Olympie. Se vší parádou za doprovodu autobusu. Prostě Zárubáci nesedí doma za pecí, umějí vymýšlet legraci, být pospolu.

Ze zámeckých slavností ve Valči, které připomněly pět let od znovuotevření zámku po rozsáhlé rekonstrukci.
Divoký západ ve Valči: Zámek slavil pět let od znovuotevření