Sobotní program začne ve čtyři hodiny odpoledne. „Sobota odpoledne i celá neděle se nese ve slavnostním stylu, se spoustou stánků a zajímavými atrakcemi. Vystoupení místních sportovních skupin složených z dospělých i dětí se těší velké oblibě,“ přiblížila akci Barbora Vašková z Turistického informačního centra Bystřice nad Pernštejnem.

V sobotu bude možné vidět na vlastní oči stavění máje, ke kterému zahraje Dechová hudba Pavla Slezáka. Připraven bude také koncert country skupiny Brontosauři Revival Dobronice a v sedm hodin večer i ohňová show v podání polenského společenstva meče a ohně Novus Origo.

V neděli se začne s oslavami již od ranních hodin. S úderem deváté hodiny začne na náměstí hodový jarmark a ve čtvrt na deset budou hody slavnostně povoleny a předán bude u městského úřadu i klíč od města. U předávání vystoupí děti z mateřských škol, dechová hudba Bystřická kapela a později i dechový orchestr umělecké školy. V jedenáct hodin dopoledne se na bystřickém náměstí objeví zpěvák Vlastimil Horváth se svojí kapelou.

V pondělí 1. května se v dopoledních hodinách uskutečnil v akciové společnosti ŽĎAS již tradiční Den otevřených dveří.
Žďas bude na veletrhu soutěžit o Zlatou medaili

Hody v Bystřici nad Pernštejnem nabídnou nejen různorodá vystoupení, ale také soutěže i tradiční průvod. Pelhřimovská agentura Dobrý den na náměstí půl hodiny po poledni uspořádá soutěž v pojídání hrachové kaše a při příznivém počasí vyjde ze stejného místa ve čtvrt na tři tradiční hodový průvod. Akci pořádá zdejší kulturní dům a sbor dobrovolných hasičů.