„Táta tehdy šel okolo mě, položil, co měl zrovna v ruce, dostal jsem ji, a pak mi řekl: Ty víš, proč. Nebudu od tebe nic brát, dokud to nebude perfektní," dodal senior, který sklářské profesi věnoval čtyřiačtyřicet let svého života.

„Já se narodil v Polevsku nedaleko Nového Boru, ale v osmatřicátém tam Henlein dělal, co tam dělal, a nakonec jsme odtud museli utéct sem. Můj tatínek se narodil tady, ve Škrdlovicích," prozradil Rudolf Beránek.

Druhý ročník setkání si ani letos nenechaly ujít jak desítky bývalých pracovníků ve sklářství, tak i stovky přihlížejících turistů, kteří v malé huti, jež je součástí hotelu U Hrocha a vyrábí dekorativní sklo, sodované nápojové sklo i suvenýry, chtěli vidět sklářské mistry v akci. Zejména v druhé polovině minulého století proslulé barevné škrdlovické sklo pod jejich rukama opět „ožilo".

„Děláme podle starých vzorů. Loni se to osvědčilo, a lidé se sklářům mohou koukat pod ruce, jak jim to jde. A kdo ví, třeba to někoho nadchne natolik, že se sklářství rozhodne věnovat. Sklářských učňů je už u nás málo, a to je škoda, protože je to krásné řemeslo," poznamenal mistr sklářské huti U Hrocha Oldřich Šimpach.

Ačkoliv škrdlovická sklárna Beránek zanikla už před osmi lety, mladí skláři odešli jinam nebo se přeučili na jiné profese a starší jsou dnes v důchodu, svůj kumšt očividně nezapomněli. „Chodí to tak, že se posedí, pobavíme se, a kdo chce, tak si něco zkusí udělat," uvedl Šimpach.

A právě na to byli přihlížející diváci nejzvědavější. „To bude žárovka? Nějaká hodně dlouhá žárovka?" sondoval zvědavý klučina a bedlivě přitom sledoval pohyby rukou usmívajícího se skláře. Nebyla to nakonec žárovka…

Zato na poličkách v huti bylo k vidění ledasco. Od různobarevných džbánů, skleniček, pivních půllitrů a dalšího užitného skla až po barevného draka, krysu, krokodýla a jinou zvířenu.

„Byla tady třeba jedna paní, že by chtěla ze skla vyrobit svého psa. Měla, tuším, westíka, nebo nějakou podobnou rasu. Tak jsme si pejska vyfotili pro předlohu, tady jsou šikovní lidé, zvládnou všechno," dodal s úsměvem Karel Švanda, organizátor setkání sklářů a provozovatel hotelu a sklářské huti U Hrocha.