Vyšetření na dětském oddělení nemocnice potvrdila, že je dítě zdravé. Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) mezitím už rozhodl, že chlapec bude předán do pěstounské rodiny.

Věk dítěte, který byl v první chvíli odhadován na patnáct až šestnáct měsíců, byl upřesněn, když personál na dětském oddělení, kam byl chlapec z babyboxu přenesen, našel v oblečení lísteček s některými informacemi. „Chlapec se narodil v únoru 2017, takže mu příští měsíc budou dva roky,“ upřesnila dostupné informace mluvčí Nemocnice Pelhřimov Petra Černo.

Současně potvrdila, že do pěstounské péče bude dítě předáno bez zbytečných průtahů. „Dítě absolvovalo celou řadu vyšetření, potvrdilo se, že je zdravé, není důvod, aby zůstávalo v péči zdravotnického zařízení,“ dodala mluvčí pelhřimovské nemocnice.

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess, které se o odložení chlapce v pelhřimovské nemocnici okamžitě dozvěděl, dal ještě v noci z pátku na sobotu 181. dítěti z babyboxů jméno Karel Spěváček.

V Pelhřimově je babybox od roku 2007 a Karel Spěváček je prvním dítětem, které do něj bylo odloženo.

Ilustrační foto.
Do pelhřimovského babyboxu někdo odložil skoro desetikilového kloučka

Událostí se zabývala hned v noci na sobotu i policie. „Policisté byli v noci na místě a provedli zde prvotní šetření zaměřené zejména na zjištění, zdali dítě nebylo ohroženo na životě a zdraví a zdali na něm nemohl být spáchán nějaký trestný čin,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Protože bylo dítě v pořádku, policie se dále věcí zabývat nebude. „Babyboxy mají svůj stanovený účel, nespadají do kompetence Policie ČR a policisté neprovádějí pátrání po osobě, která dítě do babyboxu odložila, ani nepátrají po matce odloženého dítěte,“ připomněla Dana Čírtková.

Dále doplnila, že osoba, která dítě odloží do baby boxu, se nedopouští trestného činu, neboť uložením dítěte do baby boxu je mu poskytnuta základní péče a dítě tak není vystaveno nebezpečí smrti.

Ilustrační foto
Nemocných přibývá, na Žďársku je první závažný případ chřipky