Některá vylepšení už lidé ve městě dokonce využívají, například v autobusech městské hromadné dopravy již mají možnost připojení na internet. Na novém dopravním terminálu bude brzy stát jedna ze zatím pouze tří chytrých laviček v České republice. „Bude napájena solárním panelem a půjde se u ní připojit k wifi,“ podotkl místostarosta Třebíče Vladimír Malý.

Podobně bude fungovat i autobusová zastávka na Komenského náměstí. Tam se také začne už letos modernizovat parkoviště. Přibude na něj nabíjecí stanice pro vozidla na elektrický pohon a také další chytré prvky. Řidiči například ještě před vjezdem na parkoviště z tabule nebo i v aplikaci na svém mobilu zjistí, zda vůbec a případně kolik míst je volných.

Premiér Bohuslav Sobotka v Dukovanech.
Nový jaderný blok v Dukovanech zaplatí stát, nebo ČEZ

Po parkovišti budou rozmístěna čidla, která budou monitorovat, jak dlouho každé auto na daném místě stojí a zda má řidič zaplacené parkovné. „Mohli bychom tam dát závoru, to je nejjednodušší výběr parkovného, chtěli jsme ale jít jinou, modernější cestou,“ dodal Vladimír Malý.

Třebíč také hodlá v příštím roce postavit v Otmarově ulici parkovací dům s chytrými technologiemi. Podle třebíčského místostarosty se tam už nyní napevno počítá s vybudováním dobíjecí stanice.

Radnice také koupila svým úředníkům elektrokola, na kterých vyráží do terénu, a uvažuje i o pořízení automobilu na elektrický pohon. „Emobilita není budoucnost, ale je součástí současnosti,“ zmínil generální ředitel E.ON v České republice Martin Záklasník. „Třebíč myslí do budoucnosti a už jí i žije. Dokazuje, že projekt Smart Cities - chytrá města není jen heslo, ale něco, co už je realita,“ dodal.

Ve čtvrtek zavítali představitelé firmy E.ON do třebíčského Ekotechnického centra Alternátor. Přislíbili podporu několika projektům ve městě a spustili novou chytrou lampu, která se dobíjí díky solárnímu panelu a funguje zcela samostatně. Zároveň se otevřela nová expozice v Alternátoru, která láká hlavně děti. Ukazuje jim cestu elektřiny od elektrárny až k zásuvce v domácnosti.

Cykloběh za Českou republiku bez drog měl ve čtvrtek dopoledne zastávku v Moravských Budějovicích.
OBRAZEM: Účastníci cykloběhu varují děti před drogami

„Tak, jak mladé lidi nyní k takovýmto výstavám přitáhneme, tak z takového množství lidí si pak budeme moct vybírat budoucí zaměstnance. A to nejen my, ale i další firmy, které jsou závislé na technických specialistech,“ řekl Martin Záklasník.

Alternátor spolupracuje s firmou E.ON již nějaký čas. Nedávno díky tomu otevřel půjčovnu elektrokol a elektroskútrů. Ekotechnické centrum v Třebíči – Borovině ročně navštěvuje přes 20 tisíc dětí.

Zdroj: Deník/ Kamil Černý