Podle Ústavu zdravotnických informací ČR to není nic nelegálního. Covid pasy si může stáhnout z portálu Ústavu každý očkovaný. Podmínkou je práce s počítačem a chytrým telefonem. „Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR vytvořil očkovací portál ocko.uzis.cz, kde si každý může jednoduše ověřit svůj záznam o očkování proti covidu. Současně portál umožní každému stažení a tisk jeho covid pasu,“ sdělila mluvčí Ústavu Lenka Svobodová.

Právě práce s počítačem a chytrým telefonem je pro staré osamělé lidi někdy problém. „U nás někteří lidé žijí sami. Nemají nikoho, kdo by jim pomohl. Jsou bezradní,“ popsala Bačkovská situaci v obci. V Žižkově Poli se očkovalo už asi 50 lidí. Starostka jim pomohla objednat se a některé do centra sama odvezla. Teď jim pomáhá s covid pasy. „Pro každého vyrobím dva a zatavím do fólie. Můžete je nosit v peněžence. Používám k tomu státní informační portál. Velký papír co lidé dostanou v očkovacím centru můžete zmačkat a ztratit. Vyrobit covid pas není problém, ale staří lidé to nezvládnou. Jsou z covidové doby vystrašení,“ konstatovala Bačkovská a zdůraznila, že výrobu mini pasů nabízí lidem v Žižkově Poli zdarma. „Když jsem se stala starostkou, chtěla jsem, aby úřad byl místo, kam lidi přijdou pro rady a bude jim pomoženo,“ poznamenala.

Cisterna chotěbořských dobrovolných hasičů.
Cisterna hasičů z Chotěboře je na odpis. K zásahu kolikrát ani nedojedou

V současné době Dagmar Bačkovská vyrobila asi 40 minipasů do peněženky. Kabelkový covid pas využila v Žižkově Poli nedávno například Marie Jouklová. „Jela jsem do Jihlavy na jednu soukromou slavnost. Když jsem tam pas ukazovala známým, divili se a moc se jim to líbilo. Mám radost že s sebou nemusím nosit ten papír,“ pochvalovala si.

Pro pravost a fungování covid pasu není podle Vladimíra Dzurilly z Národní agentury pro komunikační a informační technologie důležitá velikost, ale digitální  QR kód , který pas proti padělání chrání a podpis vlastníka. „Při kontrole certifikátu je QR kód naskenován a podpis majitele ověřen,“ upřesnil. Jak takový kód funguje, nám předvedla Dagmar Bačkovská na jednom minipasu názorně. „Při použití aplikace v chytrém telefonu se ukáže řada nějakých čísel. To ukazuje, že kód je funkční. My tomu nerozumíme, ale kontrola ví, oč jde,“ dodala.

Z památné kaple v Novém Studenci u Ždírce zbyly jen trosky, paradoxně ji zničila jiná památka. Stoletá lípa.
Ždírecko přišlo o kulturní památku. Takto dopadla kaplička po řádění vichřice

Aplikaci pro QR kódy programuje Národní agentura pro komunikační a informační technologie právě pod vedením Vladimíra Dzurilly. „Ústav zdravotnických informací připravil systém QR kódů tak, že každý, kdo chce od 1. 6. někam cestovat, ho má k dispozici od června. Má ho v mobilu nebo si ho může z portálu zdravotnických informací stáhnout a vytisknout,“ upřesnil.

Ústav zdravotnických informací nabízí na internetu dokonce video návod jak osobní covid pas získat a vytisknout dle potřeby. „Buď pomocí přihlášení jednorázovým kódem přes SMS, ke kterému budete potřebovat rodné číslo i číslo občanského průkazu, nebo pomocí přihlášení přes eIdentitu. Na webu eidentita.cz se musíte nejprve zaregistrovat, potom je nutné účet ověřit,“ vysvětlila mluvčí ústavu Lenka Svobodová.