„Jde o klienta Alzheimercentra Jihlava, narozeného v roce 1931. Měl řadu jiných nemocí, koronavirus byl pomyslnou poslední kapkou,“ uvedl Kos. Je to už čtvrtý starý člověk z tohoto soukromého zařízení, který takto zemřel. Od minulého týdne je v centru největší ohnisko nákazy v kraji.

Na Jihlavsku jsou dva nově nakažení. „Z toho jedna praktická lékařka. Budeme shánět její pacienty a testovat je,“ zmínil Kos. Druhý nakažený z tohoto okresu podle hygienika nesouvisí s SK Jihlava, kde se o den dříve hovořilo o možném novém větším ohnisku po společných sportovních aktivitách, kdy ve skupině byli nakažení. „Jde o případ, který může mít velikou oklikou souvislost s nákazou ve firmě Bosch Diesel. Známý známého, znáte to,“ poznamenal Kos.

Vlakové nádraží v Třebíči.
Pouze jeden přestup? Plánují lepší vlakové spojení Třebíče s Prahou

Jeden případ se podle jeho informací objevil na Třebíčsku a dva nové na Žďársku. Jde o roztroušená místa bydliště. „Hodně se testuje, výsledky budou přicházet i přes noc,“ poznamenal jihlavský hygienik.

Jen od středečního podvečera do čtvrtečního podvečera se v kraji uskutečnilo 188 dalších testů. Vysočina v současnosti patří mezi oblasti s největším výskytem nákazy v České republice.