„V průběhu týdne chceme veřejnosti představit nový pohled na architekturu, která nás obklopuje. Od moderních budov přes historické skvosty,“ uvedla mluvčí festivalu Lucie Čunderliková.

Cílem festivalu je postihnout, jak se za posledních 100 let vyvíjela československá architektura. „Jako hlavní téma letošního ročníku máme heslo Architektura sobě. Připomínáme tak letošní výročí republiky,“ doplnil k festivalu Lucie Čunderliková.

Jihlavští mohou navštívit prohlídku dvou zrekonstruovaných vil v Jiráskově ulici, kterými je provede historička umění Jana Laubová a architekt Jan Kupec z ateliéru UNAarchitekti. Stejný ateliér se zhostí i druhé prohlídky, která návštěvníky zavede do obytného komplexu Legiodům z roku 1924, který vznikl pro československé legionáře po návratu z První světové války.

V Humpolci zve zóna pro umění 8smička na projekci filmu, kde se setkává architektura a fotografie a téma filmu navíc koresponduje s aktuální výstavou, která se věnuje tvorbě ve dvojici. Návštěvníci mohou také vyrazit vlakem do Petrkova, kde je čeká prohlídka zámečku spojeného s osobností Bohumila Reynka. 8smička také nabídne komentovanou procházku po architektuře malého města velkých architektů, která návštěvníky provede historií od začátku 20. století až do současnosti. „Komentovaná prohlídka bude současně křtem a testem mapy města a okolí, kterou již delší dobu vyvíjíme a prohlídku společně povede tým autorů této mapy,“ prozradila ředitelka zóny pro umění Marcela Straková.

Ilustrační foto.
Bouřka zaměstnala hasiče dvanáctkrát

V rámci Dne Architektury také 8smička pořádá komentovanou prohlídku architekturou 8smičky. Zájemci mohou dorazit v sobotu 29. září ve tři hodiny odpoledne. „O tento formát prohlídek má mnoho lidí zájem a opakovaně se na něj ptají. Proto tuto prohlídku plánujeme zařadit do Dne architektury jako tradici každoročně,“ doplnila Marcela Straková.

Zájemci z Třebíče budou moci obdivovat interiéry a historii Borovinského zámečku, vyrazit na procházku s architektem Luborem Herzánem po čtvrti Horka – Domky, nebo navštívit besedu s městským architektem Jaroslavem Hulínem o proměně města.

Festival pořádá spolek Kruh od roku 2011. Uskupení organizuje veřejné akce a přednášky zaměřené na současné dění v architektuře a do České republiky přivedlo stovky výjimečných architektů.