Speciálně otevřený kvůli těmto prázdninám zůstane zámek v Telči. „Národní památkový ústav vyhlásil, že na tyto dny otevře všechny své objekty. Chceme vyjít vstříc lidem, kteří sem vyrazí, aby se měli kam podívat. Otevřeno tedy budeme mít klasicky od 10 do 16 hodin. Zájemci si mohou projít trasu A anebo zavítat na končící výstavu Pyšná princezna, o kterou je velký zájem,“ informoval kastelán telčského zámku Bohumil Norek.

Celodenní program na oba prázdninové dny připravili pro všechny malé zájemce v pelhřimovském Domově dětí a mládeže (DDM). „O podzimní prázdniny v DDM byl zájem dá se říci napůl. První den prázdnin se nenaplnil a druhý den dětičky přijdou. Myslíme si, že si rodiče prodlouží víkend a v pondělí ještě zůstanou doma,“ přemítala Šárka Brothánková z DDM Pelhřimov.

Naplánovaný program zaujal celkem deset dětí. „V úterý budeme vyrábět, čímž se připravíme na halloween, a pak všichni společně vyrazíme do nedaleké Farmy Rybníček, kde se projedeme na koních. Také si povíme něco o canisterapii a pomazlíme se s pejsky,“ vyjmenovala Šárka Brothánková, co všechno děti čeká.

Připravit zajímavý program na podzimní prázdniny tradičně nezapomněli ani pracovníci pelhřimovské Městské knihovny. Děti se budou moci od 8 do 11 hodin kreativně vyřádit v tvůrčí dílně nazvané podzimní květináče. Druhý den si pak mohou ve stejný čas vyzkoušet různé deskové hry, které tamní hudební oddělení nabízí v pestré nabídce. „Prázdninové dílny máme pokaždé úplně narvané. Chodí hodně dětí, a to jak tvořit, tak hrát hry. Většinou rodiče říkají, že se toho moc v Pelhřimově neděje a obzvlášť, když není pěkné počasí, tak kolikrát musí i čekat, aby se do dílny vešli,“ prozradila Lenka Perglová z dětského oddělení pelhřimovské knihovny.

Stromky pro potomky.
Nově narozeným dětem roste další alej

Tvořit na téma halloween budou moci v pondělí také návštěvníci knihovny ve Žďáru nad Sázavou. Tvůrčí dílna s lektorkou výtvarné výchovy Zdeňkou Formánkovou vypukne v pondělí ve 14 hodin.

Vyrazit během prázdnin do Domu dětí a mládeže mohou i děti z Třebíče a okolí. Příchozí bude čekat podzimní výtvarná dílna a také turnaj v ping pongu. „Děti se na tento program v rámci prázdnin nenahlašují dopředu, takže, kdo přijde, tak přijde. Každoročně je ale zájem poměrně velký, s dětmi často chodí i babičky nebo rodiče,“ řekla ředitelka Domu dětí a mládeže v Třebíči Jarmila Pavlíčková.

Výstava Přírodovědcem v muzeu.
OBRAZEM: Jihlavské muzeum ukazuje opravdové skvosty ze svých sbírek

V době dvoudenních podzimních prázdnin na Havlíčkobrodsku se děti budou moci zabavit například v AZ centru, středisku volného času v Havlíčkově Brodě. „V pondělí mohou děti vyrazit do Jihlavy, kde je čeká návštěva zábavního parku Robinson a film v Cinestaru,“ informoval ředitel zařízení Miloš Kejklíček. V úterý je pro návštěvníky AZ Centra připravena střelecká soutěž ve střelbě ze vzduchovky pod názvem Na pytlácké stezce.

Naopak v Domě dětí a mládeže v Jihlavě na letošní podzimní prázdniny nic nechystali. „Přiznám se, že na podzimní prázdniny letos nic nemáme. V předchozích letech jsme na prázdniny měli připravené různé akce, ale rodiče měli naplánovaný svůj program, takže to nemělo příliš velkou odezvu,“ vysvětlil ředitel DDM Jihlava Vilibald Prokop.

Informační centrum Jaderné elektrárny Dukovany.
Loňská rekordní návštěvnost elektráren je pokořena už nyní