Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Dovednost žáků představil tradiční Gastroden

Velké Meziříčí – Čtyřicátý ročník Gastrodne - akce, kterou pořádá Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí - se opět těšil velkému zájmu návštěvníků. Ti přišli obdivovat především um žáků školy i jejich učitelů.

11.10.2017
SDÍLEJ:

Gastronomická výstava nabídla mimo jiné ukázku cukrářských výtvorů, studených mís i slavnostních tabulí.Foto: Deník / Nedělková Jana

„Chodím sem už pravidelně. Sama s oblibou peču, teď hlavně v poslední hodně populární muffiny, cupcaky nebo makronky. Takže se tady ráda inspiruji. A samozřejmě i tiše závidím, protože to, co tady vystavují, já sama v kuchyni rozhodně nezvládnu,“ nechala se slyšet Kamila Horká z Velkého Meziříčí.

Právě nejrůznější cukrářské výtvory lákaly návštěvníky asi nejvíce – k vidění byly mimo jiné klasické velké dorty k nejrůznějším příležitostem, pestrobarevné cukroví, zákusky, zmiňované makronky i cupcaky. Gastronomická výstava nabídla i ukázku slavnostních tabulí, na nichž dominovaly hlavně studené mísy - například s masem, uzeninami, zeleninou či mořskými plody. „Je to pastva pro oči, ještěže jsem už jedl,“ prohlásil se smíchem Miroslav Homolka z Velké Bíteše.

Občerstvit se návštěvníci mohli v kavárně nebo restauraci, kde okusili menu v režii žáků pořadatelské školy. Zdravou variantu pokrmů nabídla zájemcům velkomeziříčská kavárna a bistro Termoska, jež měla na akci také svůj stánek. „Specializujeme se na vegetariánskou, veganskou a bezlepkovou stravu. Tady na Gastrodni nabízíme například raw kuličky, ty se tvoří za studena z datlí, dále se tam přidávají třeba arašídy, mrkev, kokos nebo mák,“ popsala Monika Machátová, jedna z provozovatelek Termosky.

V nabídce byly rovněž bezlepkové slané koláče, takzvané quiche, hummusy, tedy pomazánky z rozmixované cizrny a dalších přísad, nebo bezlepkové dezerty. „Pokud se někdo rozhodne, že se bude stravovat vegetariánsky nebo vegansky, měl by si uvědomit, že nejde o žádnou dietu, ale o životní styl. Spoustu potravin, které lidé běžně jí a znají je, veganské či vegetariánské jsou. Jen si to lidé neuvědomují,“ vysvětlila Monika Machátová. Kavárna a bistro Termoska je na velkomeziříčském náměstí v provozu zhruba čtyři měsíce a na nezájem návštěvníků si rozhodně stěžovat nemůže.

Na středečním Gastrodni mohli příchozí využít i bohatý doprovodný program. Obdivovat bylo možné kromě jiného i podzimní výstavu, zhlédnout ukázku vaření, cukrářskou soutěž nebo se zúčastnit degustace vína. Zájemci o studium zase mohli využít možnosti prohlédnout si školu a informovat se na vše potřebné.

Autor: Jana Nedělková

11.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.

Youtubeři a francouzský prezident. To budou výjimečné filmy letošního festivalu

Redaktorka s kameramanem zachycují krásy Vysočiny.
3

Ruská Toulavá kamera zachycuje krásy Vysočiny

Policisté si volební místnosti ohlídají i letos

Vysočina – Volební místnosti po celé Vysočině a jejich okolí budou v rámci voleb, které se uskuteční dnes a zítra, tradičně pod drobnohledem policejních strážníků.

Parádní závěr druhé třetiny přinesl Dukle skalp Sparty

Jihlava – Od pískotu k euforii. Skvělým obratem potěšila své fanoušky hokejová Dukla. Vstup do duelu se Spartou se jí vůbec nevydařil, velkou vůlí a bojovností však nakonec slavila cenné vítězství 4:2.

V moštárně už lisovali i kiwi

Jihlavsko – Přebytky jablek, hrušek i hroznového vína lidé v těchto dnech ve velkém vozí do moštáren. Přestože počasí za okny hlásí spíše příchod jara než babí léto, z ovocných stromů zahrádkáři nyní sklízejí poslední kusy ovoce. Na Jihlavsku si jej mohou nechat slisovat hned na několika místech. Moštárny většinou provozuje Český zahrádkářský svaz.

Jihlavské fotbalisty čeká velká výzva. Konečně vybrat klokaní kapsu

Jihlava - Čas na změnu. V dalším prvoligovém utkání čeká na jihlavské fotbalisty jeden z nejméně oblíbených protivníků.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení