Pelhřimov, Kamenice 
nad Lipou – Přestože památku všech zemřelých uctí nejen obyvatelé okresu až za zhruba dva týdny, věnečky všech druhů, velikostí a barev 
či pro tento svátek tradiční chryzantémy už mají prodejci v květinářstvích pro své zákazníky připravené několik dnů.

Někteří si zboží typické na hřbitov objednávají předem, jiní ho shánějí na poslední chvíli. „Největší šrumec je pokaždé okolo 28. října, kdy je svátek, protože lidé mají volno. Jinak věci na Dušičky už nakupovat začali. Několik objednávek, většinou od babiček, tu už teď také máme. Ti, kteří sem jezdí na chalupy, přijdou až těsně před Dušičkami a vyberou si z toho, co tu máme," shrnula Šárka Kubísková z květinářství Dagmar Batrlové 
v Kamenici nad Lipou.

V minulém týdnu navštěvovalo květinářství za účelem nákupu výzdoby na hroby také několik lidí 
v Pelhřimově. „Největší blázinec ale bude až příští týden. Většinou to totiž lidé nechávají až na poslední chvíli," řekla Dagmar Buřičová, majitelka květinářství v pelhřimovské Solní ulici.

Prozradila také, že nejvíce se v tomto období prodávají zelené věnce. „Na Dušičky děláme věnečky klasické, 
ze stříbrného smrku nebo 
i z tújí. Také připravujeme různé suché vazby ze statice a mechu. Tyto výrobky ale nakupujeme jako polotovary, které si pak sami dozdobujeme," vyjmenovala Šárka Kubísková.

Ti, kteří na svátek nebo
s předstihem o víkendu, kdy je více času, míří na zesnulé zavzpomínat s květinou 
v ruce, nesou většinou chryzantémy, které jsou již pro tento svátek tradiční.

Některé dekorace připravují květináři až těsně před svátkem. „Věci, které vydrží, jsme nakoupili dopředu, aby byl čas je připravit. Ty zelené si musíme dělat až na poslední chvíli, protože by jinak opadaly. A to samé je 
i s chryzantémami, ty si objednáváme postupně," dodala Kubísková.

Nejtypičtějším svátkem, kdy lidé navštěvují květinářství v hojných počtech, jsou prý ale Vánoce. „Je pravda, že se nějaké ty penízky v době před svátkem zesnulých vydělají, ale jinak je to hrozná dřina. Je hezké, že lidé přijdou, ale na úkor toho pak máme od jehličí rozpíchané prsty a je to poměrně náročné," řekla s nadsázkou kamenická květinářka Šárka Kubísková.

Dodala také, že práci tohoto druhu má raději na Vánoce. „Na Vánoce zase děláme různé dekorace ze živých věcí, například svícny na stůl nebo adventní věnce. Tyto práce se vlastně táhnou už od prvního adventu až do Štědrého dne," přemítala Kubísková.

Že nejvíce peněz jsou lidé ochotni za květiny utratit 
v době Vánoc, potvrzuje 
i Dagmar Buřičová. „Dušičky určitě patří k svátkům, kdy se hodně věcí prodává, ale že by byly nej, tak to ne," informovala Buřičová.

Každoročně jiné barevné ladění pro tvorbu věnců
a jiných dušičkových dekorací podle květinářek nikdo neudává. „Je to klasicky 
v podzimních tónech. Spíš bych řekla, že je to na vkusu zákazníků. Samozřejmě můžeme udělat i barevnější věci, ale spíš jde ta střídmost," sdělila Kubísková. „Řekla bych, že se lidé většinou drží klasiky, nejvíce se tedy prodávají přírodní zelené věnce. U nás o ty kýče a umělé věci zákazníci nestojí," ukončila Buřičová.